Continua el tour de l'escorcoll. Avui amb meta volant a la seu d’Òmnium, que ja havia estat inclosa al recorregut d'una anterior edició de la cursa i amb un un final d'etapa totalment nou situat al Palau de la Generalitat. Allà, victòria de la Guàrdia Civil, que hi ha entrat destacada i sense problemes. Ah, i amb un detingut. Potser en l'arribada triomfal fins a la cuina hi ha influït que ara mateix el Palau està més buit que la zona de bany de les platges l'estiu que van estrenar “Tiburón”.

Un cop més, l'etapa s'ha pogut seguir gràcies a un oportú desplegament de càmeres de TV, que ja eren a la porta d’Òmnium abans que hi arribessin els Mossos per establir-hi el perímetre de seguretat. Això demostra el que ens temíem: cal abolir els Mossos, tal i com reclama cada un diari de BCN en portada. I al seu lloc posar-hi periodistes. Per què? Coi, saben les coses molt abans. Sobretot les relacionades amb escorcolls de Guàrdia Civil i CNP.

Això sí, cal dir que a l'esprint d’Òmnium no hi ha hagut públic. Segurament influeix que els agents han explicat als responsables d'aquesta organització que encara queden en llibertat que si “s'impedia l'escorcoll” per part de gent manifestant-se armada amb el seu propi cos, serien tots detinguts. I acusats de sedició. La sorpresa ha estat monumental perquè últimament estaven molt de moda les detencions i investigacions (abans imputacions) relacionades amb l'odi i la sedició anava de baixa. 

I aquí és quan tenim un parell de dubtes: 1/ Com s'impedeix des de fora d'un edifici un escorcoll que es fa dins d'un edifici i 2/ Vol dir que manifestar-se no implica odi, encara que sigui una miquetona? Vaaa, no siguin tímids, ja posats, apliquin-lo també, no? Sedició i odi, així junt, sona bé. Sembla el títol d'una cançó de Loquillo. De quan Loquillo era un anticasta.

Total, que l'escorcoll d’Òmnium, de la Generalitat i la detenció-retenció-passeig turístic del director general de Comunicació i Difusió, Antoni Molons, eren per saber si els anuncis del referèndum van pagar-se amb diner públic. I en el cas concret d'Òmnium era per saber, sobretot, si reben subvencions que dediquen a fer coses lletges com anuncis de referèndums. Segur que sí. I segur que les tenen en una carpeta de l'ordinador on hi posa "Subvencions secretes. No l'obrin perquè són molt secretes". 

El que no entenc és per què tanta molèstia en passejar gent amunt i avall i gastar benzina i temps. Hauria estat molt més fàcil treure una factura falsa amb l'encàrrec del Govern a Òmnium i dir que l'han trobat entre els papers incautats a la ja mítica incineradora de Sant Adrià. Si les clavegueres estan filtrant a la premsa amiga papers molt estranys que no han tingut ni el detall de passar per un jutjat per ser autentificades, ara vindrà d'una factureta? No home, no! Endavant! I, com si al document volen posar-li un segell de Disneylandia. No passa res!!! Un cop la mentida està blanquejada en un titular, surti vostè a desmentir-la i ja veurà quin fart de riure. Però és que, escolti, encara ara hi ha gent que defensa que l'11-M va ser ETA i que Xavier Trias té un compte a Liechtenstein. 

Però esclar, ara que ho penso, és molt millor la cosa aquesta del tour de l'escorcoll. Per TV llueix molt més. Sobretot quan les càmeres hi són abans que comenci. Realment queda molt plàstic. Quan la gent veu policies escorcollant algú o alguna cosa, la imatge que rep, l'impacte visual, és que l'escorcollat és culpable. Encara que no ho sigui. D'aquí vénen composicions coreogràfiques com aquella del dia en que la policia treia caixes i caixes de la seu de Método 3 i gràcies a diverses fotografies vam poder veure que estaven buides. 

Per cert, de tots els escorcolls aquells que hem anat veient amb gran desplegament de mitjans, se'n sap alguna cosa? Les grans revelacions obtingudes són en algun sumari? No encara, oi? Esclar, amb tant de material a les caixes buides, calen anys i anys de feina per trobar resultats. Però quan els tinguin, no ens ho acabarem pas. Segur.