Al Capone ha passat a la història com un dels grans mafiosos de tots els temps. Però no, no va acabar a la presó pels seus assassinats, ni pels seus negocis, ni pels seus suborns a polítics i policies. Van aconseguir engarjolar-lo per eludir impostos. Com que no podien demostrar que anés matant gent, ni que fes res il·legal, la policia va optar per intentar demostrar que no pagava pels ingressos que obtenia amb el joc il·legal. I el famós agent Frank Wilson va trobar les proves. I Capone va acabar a Alcatraz.

Ves que a dos dels cinc membres de La Manada no els acabi passant el mateix. Salvant les distàncies dels casos. Naturalment. Perquè aquests personatges, que finalment van ser condemnats a 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual durant els Sanfermines del 2016, continuen en llibertat. Tot i la condemna. I estan tan lliures que un d'ells aquests dies s'ha passejat tranquil·lament per la Feria de Abril de Sevilla i fins i tot ha estat ovacionat per alguns dels assistents, cosa que diu molt del planeta on vivim.

Doncs bé, la ruïna per dos d'ells no seran els impostos, com en el cas de Capone, però pot ser-ho una decisió de l'Agència de Protecció de Dades. Resulta que un grup de dones de Lleida, que a Twitter són @doneslleida i es defineixen com a “Grup Feminista de Ponent Autoorganització i anticapitalisme en defensa dels nostres drets”, va presentar una denúncia. Contra Alfonso Jesús Cabezuelo, que va ser qui va gravar i després difondre a les xarxes un vídeo de 39 segons de la violació en grup que la justícia va convertir en abús. I contra Antonio Manuel Guerrero, que en va gravar sis més.

L'article 6 bis de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades diu que “les dades de caràcter personal que facin referència a l'origen racial, a la salut i a la vida sexual només podran ser obtingudes, tractades i cedides quan, per raons d'interès general, així ho disposi una llei o si l'afectat ho consenteix expressament”. Com que a la sentència de La Manada queda clar que la víctima no va donar cap autorització per gravar i difondre cap imatge, Cabezuelo i Guerrero s'exposen a haver de pagar multes d'imports no menors.

De moment, Cabezuelo, el militar expulsat de l'Exèrcit de Terra pel Ministeri de Defensa després dels fets, ja té en marxa un procediment que podria significar-li una sanció de 150 mil euros, import que està a la banda mitjana d'una forquilla que pot arribar fins als 300 mil euros. El de Guerrero començarà a tramitar-se en breu.

Per tant, pot succeir que La Manada, o almenys dos dels seus integrants, potser no paguin gaire per la violació que judicialment va acabar en abús però sí que hagin de pagar grans quantitats de diners per haver gravat i penjat els vídeos del moment. O sigui que, segons com, pels culpables pot arribar a ser més onerós gravar la violació que fer-la.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat