Noi, això de la justícia espanyola és el Titànic. Si ja fa dies que l'Orquestra Llarena, “música de ayer, de hoy y de siempre”, continua tocant mentre va caient la consistència probatòria dels delictes, avui només ha faltat el concert del quartet Sandro, Soraya, Mariano i Cristobal.

Això d'en Sandro Rosell és per llogar-hi tresillos. L'han fet batre el rècord de permanència en presó provisional per un delicte econòmic, amb la bonica xifra de 643 dies engarjolat, i comença el judici abans d'ahir, i ell declara ahir i avui el deixen en llibertat provisional. Perdó? Escolti, fa dos dies aquest senyor era a la presó perquè, segons la mateixa Audiència Nacional que avui l'ha deixat en llibertat, hi havia “un altíssim risc de fugida”. I avui ja no n'hi ha? Què ha canviat? Avui ja no fugirà? Ah no? I per què? Com ho saben?

I parlant de saber, sap allò que ens han repetit des de fa dies que durant el judici d'Estat per escarmentar l'independentisme els testimonis “no poden mentir”? Bé, doncs avui l’ex vicepresidenta del Gobierno Soraya Sáenz de Santamaría (SSS) ha repetit una i altra vegada que no sabia res de res del que passava al Gobierno. ¿Ella, la ministra de temes catalans, amb despatx a la Delegación del Gobierno del carrer Mallorca de BCN, situada just davant de l'il·lustre Col·legi d'Advocats, no en sabia res de les decisions que es prenien sobre Catalunya?

SSS avui ha dit que “tot el que no es publica al BOE o al DOGC no té efectes jurídics”. Ràpidament Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha aprofitat per preguntar-li què passa doncs amb la famosa declaració d'independència que ni va ser signada ni va ser publicada en cap diari oficial:

O sigui, no va haver-hi independència. I no ho dic jo, ho diu SSS. I després, qui fou president del Gobierno, Mariano Rajoy, ha dit que no va haver-hi cap referèndum. Bé, si no hi va haver referèndum, per què van enviar els piolins a endur-se urnes per la força i actuant amb una gran violència contra una resistència pacífica? I després de després, qui fou ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, ha dit que no es va cobrar cap factura relacionada amb el referèndum, cosa que vol dir que no es va pagar cap factura. I si no es va pagar cap factura, no va poder haver-hi cap desviament fraudulent de diner públic.

Doncs bé, si no va haver-hi independència, no va haver-hi referèndum i no va haver-hi malversació, què collons hi estan fotent al Suprem? Algú m'ho pot explicar? Què passa, estan jutjant un cas en base a la paradoxa del gat d’Schrödinger amb una sobredosi de burundanga? (el gat, naturalment).

I ara demano un favor, que en la meva (humil) presència ningú digui mai més que els testimonis d’aquest judici estan obligats a dir la veritat perquè m'emprenyaré. I molt. Repassem?

- SSS ha dit que la decisió d'enviar els piolins va ser presa el 22 de setembre, l'endemà de veure la violència que va haver-hi els dies 20 i 21 de setembre. Però és que els vaixells amb els piolins van atracar al port de BCN... EL DIA 20!!!

- SSS ha dit que no sap quants policies van venir durant l'anomenada “Operació Copérnico”, nom oficial de l’Operació Piolín”... ella, que era vicepresidenta d'un Govern que va dir que l'operatiu havia costat 87 milions. Com van poder saber el cost d'un operatiu sense saber quants efectius en formaven part? Com van comptar-ho?   

- SSS ha utilitzat l’expressióviolentas murallas humanes”, que és exactament igual que la que va usar la Fiscalia, sense que el jutge hagi obert boca.

- Mariano Rajoy ha dit que no li consta que el Gobierno que ell presidia hagués incomplert resolucions del Tribunal Constitucional. No li consta que al menys això passés 34 cops?

I no continuo perquè si ho faig no em queda espai per dos comentaris paral·lels: 1/ Tanta mandanga amb VOX, que si VOX ui quina por... I han fet unes preguntes que serien expulsades d'un convent d'ursulines per carrinclones i 2/ que el segle XXI, quan declares en un judici, hagis de dir el teu estat civil és una cosa tan casposa que supera la quantitat de restes capilars existents a la sala on H&S prova l'efectivitat dels seus xampús anticaspa.