És impossible que el que va succeir aquest diumenge davant l'estàtua de Colón de BCN passi en qualsevol altra ciutat europea normal de cap altre país europeu normal. I si arribés a passar, passarien coses. Però aquí no, aquí amb segons qui mai no passa res. I què va passar? Doncs que un grup de xicots i xicotes, molt bona gent tots, van exhibir creus gamades, van fer salutacions feixistes i van cridar repetidament Sieg Heil. Amb la calma. I quan en van tenir prou, se'n van anar tranquil·lament cap a casa seva. Com qui acaba de manifestar-se per reivindicar un semàfor o un carril patinet.

Però, sap una cosa? Manifestar-se lluint simbologia nazi i que no passi res no és el pitjor d'aquesta història, tot i ser molt bèstia. El pitjor és la comparativa. Sobretot pel que fa a la impunitat. La que sempre tenen els mateixos. En això passa com quan a casa teva se'n va la llum, obres la porta per comprovar si els veïns en tenen i quan confirmes que sí, exclames “és d'ells”. Doncs la impunitat sempre “és d'ells”.

A Espanya pots ser detingut i estar en presó preventiva durant un any (de moment) acusat d'atemptat contra l'autoritat i de desordres públics i, en canvi, per rebentar un acte cultural institucional, llençar gasos i agredir alguns dels presents pots ser jutjat, sí, condemnat, també, perquè no tenien més remei, evident, però seguir en llibertat. Per suposat. I durant molt mesos. Esclar, el primer cas és el de Daniel Gallardo, detingut el 16 d'octubre de l'any passat a Madrid després d'una manifestació de suport als presos polítics catalans. L'acusen d'atemptat greu contra l'autoritat i desordres públics i si tot va bé el jutjaran el mes vinent. Però de moment ja fa un any que és a Alcalà-Meco. El segon és el del cas Blanquerna, una immensa i inexplicable vergonya que ha despullat el sistema. I no passa res. Què hauria de passar, oi? Són d'ells.

Impunitat total, com la del cas d'en Guillem Agulló, d'actualitat gràcies a la pel·lícula que explica la història d'una vergonya. Pedro Cuevas va ser condemnat a 14 anys de presó per assassinar-lo d'una ganivetada. En va complir quatre i el van deixar en llibertat per bon comportament i perquè el tribunal va considerar que els fets no tenien cap implicació política i era una baralla entre jovent. Res, que l'un era neonazi i l'altre indepe i va rebre l’indepe, però ja se sap la canalla, oi, juguen i de vegades es fan mal sense voler. Per cert, li sona el cas dels joves d’Altsasu? Recorda que allò no va ser una vulgar baralla de bar entre jovent perquè, esclar, va resultar que uns dels bàndols el formaven uns joves que eren guàrdies civils? Doncs som allà mateix.

Total, que si els nazis que van manifestar-se diumenge tranquil·lament a BCN avui volguessin tornar a manifestar-se, ho podrien fer sense cap problema. Només faltaria. I si calgués amb una catifa. Això sí, amb una foto del camp d'Auschwitz perquè poguessin trepitjar-la convenientment. No fos cas que tinguessin un disgust. Pobrets.