En principi havia de ser la fiscalia, però està massa okupada investigant (sense parar) les declaracions que està fent (sense parar) l’excomissari Villarejo. Fins i tot al full parroquial de Pedroche de Dalt. I al final se’n cuida directament el TC, que fa dies que està calladet. Bé, i perquè en aquests temes hi té la mà trencada.

L'ordre és exhumar el cadàver de les urnes que havien de ser licitades pel Govern de la Generalitat i que avui han mort. Totes elles. De sobte. Inesperadament. L'objectiu de la mesura (l'exhumació, no la mort sobtada) és obtenir mostres d’ADN per saber la paternitat (i la maternitat) de l'intent de comprar-les. En la mateixa anàlisi es vol determinar si elles havien arribat a saber que acabarien sent usades per una convocatòria electoral habitual, per un referèndum o com a contenidor de brossa orgànica de les restes generades al pròxim concurs a veure qui menja més calçots en mitja hora.

Pobretes, ja arrossegaven molt mala cara des de feia dies (les urnes), però ningú podia esperar aquest tràgic final. Tothom pensava que aquell ànim baix, aquella astènia i aquella poca esma era fruit de la persistent onada de calor que patim (una cosa inesperada això de la calor a l'estiu). I no, resulta que aquell desànim era conseqüència del final que ja es veien a venir.

Ser urna en aquest moment a Catalunya no és senzill. Diverses enquestes fetes als seus peus (o sigui, a peu d'urna) indiquen que un alt percentatge d'elles se senten perseguides. S'ha donat el cas que n'hi ha que ni volen sortir de casa per por a ser identificades i patir conseqüències no desitjades.

Algunes fonts indiquen que les dues línies d'investigació existents ara mateix apunten que, o bé hi ha hagut un abandonament per part dels fabricants i això els ha provocat un disgust i un col·lapse (a les urnes, no als fabricants), o bé l'abandonament s'ha produït per part del Govern que havia de comprar-les. Si la segona hipòtesi fos la correcta, algunes fonts anònimes sostenen que el cadàver enterrat no correspondria a les urnes reals, que estarien sanes i estalvies en un indret tan desconegut com segur, sinó que es tractaria del cos inert d'unes altres urnes fabricades amb un material fet a base de cortina de fum.

En tot cas, el TC ja ha anunciat que si les finades ara enterrades no són les autèntiques urnes, ell continuarà amatent a la recerca de tots aquests cossos rectangulars amb una ranura a la part superior que puguin moure's lliurement per la societat. “Cal erradicar de soca-rel la possibilitat que continuï escampant-se el virus de les ganes de votar. És molt perillós”, ha declarat el senyor TC.  

Total, que ara mateix no sabem si som en un enterrament, en un CSI o en un Llàtzer, aixeca't i camina, on en Llàtzer seria una marca d'urnes.