Amb els indults se suposa que entrem en un període de desescalada del conflicte, coincident amb allò que tant ens agrada als catalans, que uns anomenen capacitat d'autocrítica i els altres autoodi. En aquest punt la pregunta seria: Molt bé, nosaltres fem la nostra part, perfecte. Però, i ells què? Algun dia faran alguna mena d'autocrítica? Una qüestió que servidor ja es plantejava ara fa dos anys i que ara amplio amb un: “I en general, ho tornaran a fer?”.

¿L'Estat Espanyol repetirà l'operació Catalunya com a manera d'afrontar una estratègia pensada per forçar una negociació que desencallés la situació que es coïa des de feia temps i que amenaçava amb fer vessar l'olla? Arribat el cas, l'Estat tornarà a vulnerar la llei seguint la premissa del “Por España, yo ma-to. Felipito coño, cómete el pollo”? ¿Tornarà a subvertir l'ordre jurídic violant drets fonamentals com el de manifestació, el dret a la dissidència, el de no ser perseguit per les teves idees, la protecció davant una detenció arbitrària i basada en informes policials que no es corresponen amb la realitat, el de tenir un judici just dirigit per jutges imparcials, el de la llibertat d'expressió, el principi de legalitat i la separació de poders? Per exemple i com per citar-ne només alguns. És que ho llegeixes així i no sembla tan gros com és, però sí, sí, ho és: DRETS FO-NA-MEN-TALS! Trepitjats. Lesionats. Humiliats. Desapareguts.

¿L'Estat tornarà a deixar per escrit que al dissident, al que té unes altres idees i les defensa per la via pacífica, cal "reeducar-lo” i “ensenyar-lo a respectar la llei”? I si és així, de quina llei parlem? De la “seva”? De la del “sumo agrado” que bloqueja les institucions per col·locar als seus perquè facin una justícia política a la carta d'una certa ideologia? I que ho fa a plena llum del dia sense que passi res. De la que permet que la policia cridi “a por ellos, oé” mentre va a hostiar els ciutadans que hauria de defensar i que ho justifiqui dient “senyoreta, senyoreta, és que els nens em miraven amb molt d'odi i vam tenir molta por”?

Ho tornaran a fer? I, molt important, ells (i elles) assumiran el que van fer? Ara que això es porta tant, ¿publicaran una carta reconeixent els abusos comesos i demanaran perdó? I, seguidament, desactivaran la màquina de repressió i extorsió que continua en marxa? I no només al lloc que l’exconseller Mundó anomena Tribunal del Ajuste de Cuentas. Ho faran?