Anys. I anys. I anys. Han estat molts anys de canviar l'hora a finals de març i a finals d'octubre. I de preguntar-nos allò de: “I avui, dormirem una hora més o menys?”, “I ara es farà de nit més aviat o més tard?” i “Al matí, ens llevarem una miqueta de dia o molt de nit?”.

Però el pitjor no era anar zombi per la vida un parell o tres de dies. Ni haver de canviar l'hora de tots els rellotges, perquè ajuda molt que cada cop més dispositius canvien ells solets. El pitjor era sentir els “experts” alliçonant-nos sobre les grans virtuts d'una mesura fantàstica que nosaltres no vèiem per enlloc i com ens deien que era lògic que no entenguéssim res perquè érem uns ignorants.

I d'allò hem passat, com qui diu d'un dia per l'altre, a que ens anunciïn que es volen petar aquella mesura tan sensacional i meravellosa i que ens permetia estalviar-nos no-se-quants milions d'euros esterlins amb folre i manilles. Per què? Què ha passat? Ja no serveix per a res? Ja no és una mesura tan fantàstica com ens deien? Doncs no, el què ha succeït és que entre els dies 4 i 16 d'agost la UE va fer una enquesta preguntant als europeus si estaven a favor on en contra del canvi d'hora i el resultat ha estat que el 84% dels que hi van participar, n'estan fins els nassos.

Però, vostè en sabia res d'aquesta enquesta? Un servidor confessa que ni la més remota idea. I se suposa que per la feina a la qual em dedico, alguna cosa m'hauria d'haver arribat, no? Home (i dona), reconeguem que les dates triades són curioses. A principis d'agost no sé jo si és el millor moment per preguntar res a ningú. I em temo que les xifres de participació em donen una miqueta la raó...

Total, que si fa o no fa, un 1% dels europeus han decidit que no els agrada al canvi horari, això ha posat en marxa el mecanisme d'eliminació de la mesura i en un any i mig podria quedar abolida per sempre més. I aquí és quan no entenc res. De res. Però escolti, no havíem quedat que ho fèiem perquè era una gran mesura? No ens deien que era pel bé comú? No estalviàvem tant? No era tan bo econòmicament? I ara ho deixem de fer perquè a la gent no li agrada? Però, quin criteri és aquest? Deixarem de fer una cosa que ens deien que era boníssima perquè no li agrada a un 1% de la gent? I si pregunten pel límit de velocitat a les carreteres i surt que volem anar a 200, què, també ho canviaran?

I ara ve la segona part de la cosa. Actualment Espanya es regeix per un fus horari que no és el seu. El dictador admirador dels nazis i del nazisme anomenat Franco, que encara conserva tants partidaris entre la ciutadania contemporània hispana, va decidir que Madrid tingués l'horari alemany, quan per geografia li toca el de Londres i Lisboa. Ara que Pedro Sánchez exhumarà el bacallà que és al Valle de los Caídos (por España), ¿també exhumarà una de les seves decisions més plenes de significat polític de connivència amb el nazisme?   

I ara ve la tercera part de la cosa i última de moment. A la pregunta de: “Amb quina participació s'ha de donar per vàlida una consulta?”, ja tenim resposta. Segons la UE, un 1% decideix una cosa que afecta el 99% restant. 4 milions sis-cents mil europeus han triat que els 505 milions d'europeus restants ja no canviaran l'hora dos cops l'any.

En prenem nota per si algun dia als catalans ens preguntessin alguna cosa. A part de l'hora...