En aquesta humil columna, avui recuperem el vell sistema de les pel·lícules o les sèries on un detectiu, o el Holmes de torn, intenta descobrir el culpable d'un fet a base de fer-se preguntes. I el fet que ens ocupa és la contractació per part del Barça d'una empresa “de monitoratge” per saber què es deia del club a les xarxes i que al final ha resultat que, a més de monitoritzar, es dedicava a desprestigiar jugadors del club en actiu, exjugadors, expresidents, futurs candidats a president, empresaris de la comunicació i polítics.  

Però abans de les preguntes, un reconeixement per a la feina de l'Albert Llimós del diari ARA, que ja va parlar del tema fa uns mesos i de l'Adrià Soldevila i en Sergi Escudero de Ràdio Barcelona, que han acabat destapant un cas que encara no sabem si és un Bartogate o un Barçagate. Dit això, agafem la pipa, la lupa i comencem a fer-nos preguntes.

El Barça va contractar la famosa empresa de monitoratge? Ahir era que no i avui, com que han aparegut les proves que ho demostren, ja ha resultat que sí. I la prova de la contractació és que el president del Barça ha anunciat que li rescindia el contracte.

¿L'empresa va ser contractada per desprestigiar enemics i rivals i per crear estats d'opinió contraris a jugadors en actiu? El president ha dit que no, que el contracte era per monitoritzar. Però com que aquesta empresa va acabar desprestigiant persones, la següent pregunta és: quina persona del club els va donar l'ordre de fer-ho? Perquè és evident que l'empresa no va decidir pel seu compte començar a desprestigiar gent a l’atzar sinó que qui els va pagar la xifra no menor d'un milió d'euros, els va encarregar la feina i els va assenyalar les víctimes.

El president del club va ser la persona que li va donar a l'empresa l'ordre de desprestigiar o va ser una altra persona? I si va ser una altra persona, ho va fer pel seu compte i mai va explicar-ho al president o va fer-ho pel seu compte, però amb el president estant al cas?

El pressupost d'una feina de monitoratge, molt ben feta i amb molta dedicació, es pot despatxar tranquil·lament per 30 mil euros. I fins i tot aquest preu és molt car. Si el Barça va pagar aquesta quantitat i altres 970 mil euros més per la feina, és evident que des del principi el contracte no era només per monitoritzar sinó per una cosa més complexa.  

L'Adrià Soldevila i en Sergi Escudero han explicat que la setmana passada van anar al club per avisar que tenien la notícia i que la publicarien. I que la resposta va ser “intentar fer pena” perquè no la publiquessin. Si vostè fos el president del Barça, es trobés en aquesta situació i fos innocent, no s'hauria posat a disposició dels periodistes per esbrinar la veritat i descobrir els culpables? O qui va encarregar la feina té agafat el president per allà on no sona?

I després de totes aquestes preguntes, arribem a les dues qüestions clau: 1/ Qui del club ha filtrat la informació? Sí, perquè és evident que això només ha pogut sortir de dins i que l'objectiu és Bartomeu. I 2/ Per què? L'actual president ja ha anunciat que no es presentarà a les pròximes eleccions, per tant amb la filtració no se'l desgasta com a candidat i com a molt es pot aconseguir generar una crisi que avanci la convocatòria, cosa que en principi no afavoriria ningú. A no ser que Messi s'hagi emprenyat per l'atac rebut per part de l'actual junta i prengui partit per algun candidat. Per tant és una crisi que, sobretot, perjudica personalment a un Bartomeu en retirada i de resquitllada a una possible candidatura continuista.

La resposta a aquestes preguntes serà la que ens permetrà saber si som davant d'un Bartugate o d'un Barçagate, que són coses molt diferents perquè el culpable dependrà del nom que vagi davant del sufix “gate”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat