Aquesta setmana ha acollit les dues grans visions econòmiques que es disputaran en els pròxims decennis l'hegemonia mundial, la dels Estats Units i la de la Xina. Dues perspectives que tenen com a centre i en comú què significa avui dia la globalització i quin és el seu futur.

Per ordre d'aparició (i cortesia del World Economic Forum), Xi Jinping, president xinès, va inaugurar les jornades de Davos fent una defensa ferma de la mundialització actual, a la qual caldria afegir, va dir, "un model de desenvolupament equilibrat, equitatiu i inclusiu". on la innovació, va insistir, permetria "superar el debat de si hi hauria d'haver més estímul fiscal o estímul monetari", que hi ha avui als EUA i Europa. Per a això, va subratllar Xi Jinping, "hem de seguir el desenvolupament del lliure comerç i les inversions mundials perquè buscar el proteccionisme és com tancar-se en una cambra fosca".

El mandatari de l'Imperi del Centre va assegurar que "la Xina no només s'ha beneficiat de la globalització econòmica, sinó que també hi ha contribuït", en representar més del 30% del creixement global en els anys posteriors a l'esclat de la crisi financera global.

Pequín s'adhereix al multilateralisme i promet mantenir la porta oberta i no la tancarà

Per això, Pequín s'adhereix al multilateralisme i promet "mantenir la porta oberta i no la tancarà", mentre apostarà per les noves rutes de la seda que ha desplegat.

Els assistents a les jornades de Davos van aplaudir amb fervor Xi Jinping i gairebé van identificar la Xina com el paradoxal líder mundial en el futur. No és casual. Els executius de les grans empreses internacionals prioritzen abans que res l'eficiència econòmica i l'"off- shore", la deslocalització, perquè assegura la competitivitat i la prosperitat. Sobre aquesta base, opinen, en un país ric són més factibles les polítiques redistributives entre guanyadors i perdedors.

La qüestió és la frustració que pateixen els que es queden a la cuneta, que a mesura que s'estén la globalització creixen numèricament. I com diu l'exministre de l'Exterior francès Dominique de Villepin, "el fet més important de l'última dècada és l'acceleració espectacular de la mundialització".

Aquest salt radical no ha deixat de tenir conseqüències, fins al punt que ha alterat les prioritats en l'ordre polític i econòmic internacional. Com ha assenyalat Michael Spence, premi Nobel d'Economia 2001, "des del final de la II Guerra Mundial, la primera prioritat econòmica era la creació d'una economia global impulsada pel mercat que fos oberta i innovadora, i en la que tots els països poguessin prosperar i créixer. En segon lloc, hi havia el creixement nacional". .I afegeix: "Però res no dura per sempre. Quan va declinar la desigualtat entre països, la desigualtat a l'interior dels països va augmentar, fins al punt que la inversió de les prioritats probablement va ser inevitable". Així, avui, assegura que "un creixement fort i inclusiu a nivell nacional per reanimar una classe mitjana que s'enfonsa passa per davant dels acords internacionals", és a dir del multilateralisme i de la globalització.

Trump ha indicat al 'Wall Street Journal' que amb la Xina "tot està sota negociació"

Això és bo? "Un ordre econòmic global que s'enfonsa - en termes de suport democràtic i cohesió política- no és estable... Una estratègia que prioritzi els països pot ser més efectiva", indica el premi Nobel.

Davant dels desacords amb Xi Jinping, Donald Trump, el lema del qual és "Amèrica primer", ha indicat al Wall Street Journal que amb la Xina "tot està sota negociació", i ha indicat que abans de posar traves al comerç "primer parlaré amb ells".

Un diàleg a hores d'ara pot ser sens dubte igual o fins i tot més interessant que els celebrats a les muntanyes alpines de Davos. No trigarem en qualsevol cas gaire temps a comprovar-ho.