Petició de carpetada. El fiscal Anticorrupció, Luis García Cantón, ha presentat un escrit al titular del jutjat d'instrucció 21 de Barcelona perquè decreti l'arxivament de la investigació contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en "descartar acció prevaricadora" en la concessió de subvencions a entitats socials "afins", com va denunciar l'entitat Associación por la Transparència. No obstant això, el fiscal sol·licita al magistrat el "sobreseïment provisional" i no "lliure" com ha demanat la defensa de Colau, mesura cautelar que es realitza per si apareguessin noves proves. El fiscal afirma que no hi ha indicis per acusar l'alcaldessa del delicte de prevaricació i dels altres inclosos per l'associació, a qui critica per acusar Colau "pel seu passat d'activista". Els advocats de Colau, Olga Tubau i Àlex Solà, van sol·licitar l'arxivament després de l'aclaridora declaració de la interventora del consistori, que va descartar qualsevol directriu de Colau en les adjudicacions.

En l'escrit, comunicat avui, el fiscal afirma que "manca de sentit jurídic prolongar la instrucció" d'aquesta causa, ja que el seu objecte està clarament delimitat pels fets descrits en la querella: la vinculació suposadament criminal de l'alcaldessa Colau amb la concessió de subvencions molt concretes tramitades en expedients molt determinats en favor d'entitats plenament identificades. Precisa que la declaració de la investigada, les explicacions de la Interventora delegada i l'examen de la documentació suposadament delictiva, conformen la totalitat de les diligències necessàries per arribar a una conclusió fonamentada que corrobori o no les suposicions descrites. I conclou: "Sense entrar a valorar la qualificació jurídica proposada per l'acusació popular, el cert és que, exclosa la prevaricació, decauen la resta dels tipus delictius plantejats, i negada actuació il·lícita per part de la investigada."

Activista

El fiscal García Cantón també qualifica d'"un exercici d'imaginació mancada de la més elemental base que sustenti la continuació de la investigació" el fet de "vincular el passat activista de la investigada, formant part de o mantenint relació amb l'Observatori de drets econòmics, socials i culturals o amb la Plataforma d'afectats per la Hipoteca amb la concessió de subvencions a aquestes i altres entitats (convertint en delictiva tal vinculació)". Per al fiscal és "una injusta preterició de les entitats afectades com a candidates a percebre una subvenció, en consideració al nou estatus polític d'una dels seus membres".

Precisament, el magistrat Ignacio Sánchez va rebutjar la setmana passada d'ampliar la investigació i sol·licitar més informes sobre subvencions l'Ajuntament de Barcelona, com li demanava l'acusació popular sense cap irregularitat,  ja que assegurava que es convertiria en una investigació "prospectiva", que està "proscrita" en la via penal.