Cop de porta. El titular del jutjat  21 de Barcelona acusa l'Associación para la Transparencia i la Calidad Democrática de voler fer una “investigació prospectiva” en la causa de les subvencions concedides a entitats socials per part del govern d’Ada Colau, i rebutja la seva darrera petició perquè l’Ajuntament de Barcelona aporti tots els expedients signats amb les entitats que considera “afins” a la líder de Barcelona En Comu, com ara l’Observatori DESC o la PAH. El fiscal anticorrupció, en un escrit també duríssim, havia criticat la intenció d’aquesta entitat en sol·licitar més expedients a veure si hi havia alguna irregularitat, prohibit  legalment. Precisament avui, els advocats de Colau, han sol·licitat al magistrat que arxivi la querella contra l’alcaldessa i membres del seu govern, ja que asseguren que s’ha demostrat, amb els informes i la declaració de la interventora, que  hi ha “absència d’irregularitat”.

En una resolució,  del 2 de maig passat i comunicada aquest divendres a la tarda, el magistrat Ignacio Sánchez exposa que els querellants fan un resum preliminar del que ha declarat la investigada, referint-se a Colau, i  després de treure les seves pròpies conclusions, “es llança en aquest  escrit a sol·licitar una investigació purament prospectiva, proscrita pel dret penal”. Hi afegeix que no es justifica la petició de tots els convenis signats amb aquestes organitzacions així com tampoc de tots els expedients i menys la identificació de què van  votar els regidors. “No es pot fer de les presents diligències una causa general contra el govern de l’Ajuntament, i sobretot després de la declaració de la interventora, que va ser després d’aquesta petició", de la qual assegura que és “improcedent i innecessària”, i la denega.

 Proves

 Precisament, en la petició d’arxivament feta pels advocats de l’alcaldessa, Olga Tubau i Àlex Solà, s’insisteix que la interventora delegada en l’àmbit dels Serveis Socials amb la seva declaració va “polvoritzar” totes les acusacions  d’irregularitat recollides en la querella. Precisa que la interventora Carmen Torres, que va corroborar l'adequació dels ajuts i que les objeccions que va presentar no eren per irregularitats ni tampoc per fets delictius. Indica que la instrucció practicada i el contingut dels expedients administratius que són qüestionats en la querella, permeten concloure que la disposició dels fons públics concretats en aquestes subvencions, ha vingut presidida per la successió d'actes administratius tendents al control de la dotació pressupostària i a la correcta destinació d'aquests, duts a terme per la Gerència de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona. "La declaració de la interventora polvoritza la totalitat de les conclusions incriminatòries de l'acusació popular", afirmen els advocats de Colau, i conclouen: "Estem en fets que no tenen rellevància penal." Ara le jutge ha de resoldre si dona carpetada definitiva al cas de les subvencions.