La prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei parteix de la mateixa premissa que els atacs viscerals a Otegi i els seus amics a Catalunya. L'Estat treballa amb la idea que, en el fons, els polítics catalans no creuen que la independència sigui possible. Les manifestacions d'autoritarisme i els atacs de memòria selectiva busquen un doble efecte. D'una banda intenten crear un clima que elimini el debat de tu a tu amb el PSOE i Ciutadans; de l'altra, intenten transferir a Podemos l'energia mobilitzada per l'independentisme, aprofitant que el Parlament no fa cas del catedràtic de la Universitat de Copenhaguen Antoni Abad i convoca un referèndum d'autodeterminació. 

La dialèctica entre ordre i extremisme que el PP mira d'explotar té l'objectiu de batasunitzar l'independentisme i de fer servir Podemos per legitimar una democràcia de qualitats disminuïdes. El PP cada cop està més en la línia del govern xinès o rus. En el fons creu que l'alternança no ha de portar per força un benefici i mira de garantir-se el poder amb un adversari fet a mida. El full de ruta ja fa temps que està escrit. El problema és que la dialèctica entre Podemos i Rajoy no es produirà en un entorn igual de controlat que les duríssimes campanyes que es feien el PP i el PSOE en els bons temps del bipartidisme. Espanya ha canviat i el món és més inflamable i caòtic. 

Per poder aspirar a superar el PSOE, Podemos ha hagut de salvar l'autodeterminació del seu ventall de renúncies calculades. Tot fa preveure que el Congrés no haurà tingut mai tants diputats partidaris del dret a l'autodeterminació com en la propera legislatura. Podemos traurà vots a l'independentisme però també radicalitzarà el seu electorat i contribuirà a legitimar el concepte polític que l'ha fet créixer, això és la idea que Catalunya es pot separar d'Espanya a través de les urnes. Després d'una legislatura força bona, el PP es torna a passar de frenada com en la segona època d'Aznar. Si la prepotència d'Aznar va despertar l'independentisme, Rajoy està donant aire a l'Espanya que va perdre la guerra civil a còpia de criminalitzar-la per assegurar-se el poder.