Ja ho va dir Dylan:

 

The answer, my friend, is blowing in the wind

The answer is blowing in the wind

 

La resposta, amic meu, és al vent... i als pressupostos, els de l'Estat i els de les elèctriques, que ja se sap el que manen. Així que ja pot dir missa el ministre d'Indústria, Álvaro Nadal, que el tancament de Garoña no té a veure amb els seus més de 40 anys de vida, ni amb les protestes dels ecologistes, ni amb l'oposició de la majoria de l'arc parlamentari, ni que la dreta hagi decidit abjurar de la seva defensa de les nuclears. La decisió rau en l'exigència del nacionalisme basc de posar fi per sempre a la polèmica de la planta nuclear a canvi de donar suport als comptes públics de 2018 i, per descomptat, a la negativa dels seus amos —Iberdrola i Endesa— a invertir el que és necessari perquè la vetusta central reuneixi les garanties de seguretat.

 

Mai abans el Govern de Mariano Rajoy no s'havia plantejat tancar definitivament. Al contrari. Sempre va apostar per l'energia nuclear, per la construcció de noves centrals i per l'extensió de vida de les actuals davant les renovables. De què sinó la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría comprometria la seva paraula fa tan sols dos mesos després del Consell de Ministres i proclamar als quatre vents que l'executiu espanyol faria tot el possible per a reobrir-la.

 

Allargar la vida de les centrals nuclears suposa postergar la necessària transició energètica, però això a Rajoy sempre li ha importat la mida justa tirant a res. Recorden el que deia quan José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar l'octubre de 2009 el tancament de la planta? Doncs que l'últim president socialista era "un ranci i un antic" ple de "prejudicis ideològics". El que està entre cometes és literal. Déu-n'hi-do, quin panorama! El que s'ha de fer per aprovar els comptes del pròxim exercici i acabar sense sobresalts la legislatura.

 

Maleïda hemoreteca! Primer descobreix que Rajoy sí que en sabia de números i de finançament de campanyes electorals, malgrat el que va declarar davant de l'Audiència Nacional sota jurament, i ara posa negre sobre blanc el que va prometre sobre la central nuclear: "Amb el PP al Govern, Garoña no es tancarà mai, i per tant es mantindran els llocs de treball i el model de vida existent".

 

Rajoy és com en Groucho, té els seus principis, però si a algú no li agraden... Doncs això, amb el temps li sentirem dir que Garoña és idèntica a Fukushima, que representava un model obsolet, que ha produït i produeix residus radioactius, que era excessivament cara, que era insegura i que la dreta sempre va estar en contra de l'energia nuclear. De moment, aquí tenim el president de Castella i Lleó per recordar-li, encara que sigui per carta, el seu passat.