La frase s'atribueix a Sòcrates, però va ser Plató qui va deixar testimoni escrit de la reflexió del seu mestre que des de jove va destacar per la seva facilitat de paraula i solia qüestionar la saviesa d'aquells que creien saber-ne molt, fent en ocasions el paper d'ignorant que qüestiona els savis per deixar-los en evidència davant de la incongruència de la seva afirmació. D'allà la cèlebre frase "només sé que no sé res", que és un extracte en realitat d'una altra de més llarga: "Només sé que no sé res i, en saber que no sé res, alguna cosa sé perquè sé que no sé res".

Canviïn la Grècia clàssica per l'Espanya de la corrupció, Sòcrates per Rajoy i la impostada malaptesa de Sòcrates davant dels qui creien saber-ho tot per un sobrat i arrogant Rajoy per qui "fem el que podem" significa que "no vam fer res". Allí el tenen, el president del PP fent-se el profà o creient que ser espanyol és sinònim d'illetrat. Fem el que podem és no fer res?

Això ha dit davant del tribunal que jutja la Gürtel, aquest cas de corrupció sobre el qual tot és mentida tret d'algunes coses. Ja que això va dir el ciutadà Rajoy no sense certa displicència i fanfarroneria davant dels lletrats que l'interrogaven, uns amb més facilitat que d'altres: "Les coses són com són i de vegades no són com a un li agradaria".

A hores d'ara no hi ha espanyol que no cregui que al Rajoy del "només sé que no sé res" cal afegir-li "però alguna cosa sé"

No, senyor president, als espanyols i a Espanya no els agrada, en absolut, que el partit que governa el país s'hagi finançat il·legalment —amb la presumpció per davant— durant 30 anys; ni que el tresorer del seu partit tingui un compte a Suïssa amb més de 40 milions; ni que la "màfia" de Correa i el Bigotes fes negoci amb els diners dels nostres impostos i vostès, els del PP, ho fomentessin i ho permetessin; ni que un president del Govern enviï missatges com el de "Luis sé fuerte. Hacemos lo que podemos"; ni que ningú no hagi assumit cap responsabilitat política; ni tampoc que ens prenguin per idiotes... Vostè sap més del que ha dit.

El ciutadà Rajoy, que en ocasions va confondre la seva declaració amb una picabaralla parlamentària i que a punt va estar de fregar l'arrogància amb tanta mofa cap als lletrats que el van interrogar, ha pogut sortir viu del seu tràngol davant de l'Audiència, però a hores d'ara no hi ha espanyol que no cregui que al Rajoy del "només sé que no sé res" cal afegir-li "però alguna cosa sé".

Perquè, malgrat el que va dir a la sala, no es va assabentar dels milions de Bárcenas per la premsa, sinó per les autoritats suïsses; perquè el PP sí que va fer tot el que va poder per protegir el seu extresorer i no només amb sou, cotxe i despatx, sinó demanant a més la nul·litat de la causa perquè tots els imputats de la Gürtel fossin absolts i perquè va cobrar sobresous en negre. Cal alguna cosa més per comprovar que el ciutadà Rajoy alguna cosa sap, encara que no ho va dir, de tot això i que va mentir baix jurament davant d'un tribunal? Fins quan i fins on tanta indignitat? La Marca Espanya no era això.