Quan Esperanza Aguirre va aparcar el seu vehicle privat al carril bus de la Gran Via de Madrid per treure diners d'un caixer automàtic, va muntar un gran aldarull mediàtic. A l'expresidenta de la Comunitat de Madrid la van agafar "in fraganti", es va encarar amb els municipals i va fugir. Així que hi va haver multa i fins i tot una persecució de pel·lícula pels carrers de Madrid. L'escàndol, que va ocupar moltes portades i més minuts de televisió, va acabar als tribunals. Tot un espectacle protagonitzat per qui aspirava en aquell moment a ser l'alcaldessa de la primera ciutat d'Espanya.

Dos anys després, la vicepresidenta del govern espanyol, de qui diuen que la seva ambició per succeir Rajoy a La Moncloa roman intacta, ha fet el mateix acompanyada de la seva cap de gabinet. Al mateix carrer, uns metres més avall, en el seu cotxe oficial i per fer unes compres al Primark, el gran hipermercat de la moda "low cost". Els qui coneixen Soraya Sáenz de Santamaría i María Pico, que li fa més de "personal shopper" que no pas d'ideòloga de l'agenda territorial, saben que totes dues són més de Lista que de Gran Via; d'Escada que de Primark; de la Milla de Oro que de Chueca...

Però ja se sap que per a gustos, els colors i on compri la vicepresidenta és un assumpte seu i només seu, si no fos perquè va cometre la mateixa infracció que Esperanza Aguirre i perquè el cotxe en el qual viatjava i que la va esperar fins que va fer les compres no era el propi, sinó un del Parc Mòbil de l'Estat que paguen tots. La multa, si n'hi hagués -200 euros-, la pagaríem també tots. Alguna crítica? Algun debat? No, esclar, és Soraya Sáenz de Santamaría. Aspira a presidir el govern d'Espanya, però això del Primark és "peccata minuta". En fi, qui no va de compres amb el cotxe oficial?, qui no aparca uns minuts al carril bus per fer una volta per un hipermercat de la moda barata? I sobretot, qui li ho criticarà?

Susana Díaz també és assídua al Primark de la Gran Via de Madrid. És allà on fa el seu particular bany de multituds quan l'agenda de la capital li ho permet. Ja hi som tots!

Soraya és molta Soraya. I si ara ha decidit estalviar en vestuari i adquirir roba "low cost", tant li dóna que ho faci amb cotxe oficial o que aparqui a doble fila en plena Gran Via. Potser això també té a veure amb l'estratègia del diàleg i el consens, que no hi ha res que hagi fet més per la igualtat entre territoris que firmes com la de Primark o les d'Amancio Ortega.

Susana Díaz també és assídua al Primark de la Gran Via de Madrid. És allà on es fa el seu particular bany de multituds quan la seva agenda de la capital li ho permet. Ja hi som tots! Era això: el pacte del Primark com a primer pas per a l'acostament, després del reconeixement explícit de la vicepresidenta que ha faltat diàleg amb els socialistes per afrontar el conflicte català. Pel Primark es comença. Després, ja veurem. Com hem canviat! Si el PP vol anar de la mà del PSOE a Catalunya, per què no comprar en els mateixos llocs.