S'ha acabat. Ja no hi ha formes per salvar ni protocols a seguir. Quatre dies abans de les primàries socialistes, qui més qui menys ja sap què s'hi juga: ser o no ser, estar o no estar, vegetar o finar. Així que fora caretes! Dada: Eduardo Madina en la presentació del document polític de la candidata Susana Díaz. Res a objectar si no fos pel seu paper de coordinador en la ponència política que la gestora va redactar presumptament per a tot el PSOE. Clar que des de molt abans va organitzar la dissidència a Sánchez, va fer de mestre de cerimònies de la de Triana més enllà del Guadalquivir, va assumir la representació de la reina del sud", va participar en mítings i fins i tot va recollir avals. Això últim amb escàs èxit, que tot s'ha de dir.

El recordatori ve a tomb de l'esperpèntica i tardana presentació del programa polític amb què Díaz es presenta a les primàries. L'anunci estrella (un préstec de 24.000 euros sense interessos per a joves estudiants i emprenedors) no apareixia al dossier que es va lliurar a la premsa. I això que Díaz va cridar l'atenció dels informadors perquè posessin el focus on corresponia. Mirin, mirin... I els periodistes van mirar. Ni una línia dels préstecs. Més enllà de l'anècdota, la favorita dels barons i els referents que ha tingut el PSOE ho fa tot al revés, i això que és l'espai que, segons els seus adversaris, domina.

Va creure que arrasaria en els avals i que acabarien les primàries, i res més lluny de la seva expectativa. Va confiar a apallissar Sánchez durant el debat i sortir a coll amb les dues orelles del seu enemic a la mà, i el que va fer va ser sortir en estampida quan es van apagar els focus perquè, en absolut, es va percebre en ella la preparació que adorna un primer espasa ni a algú que domini les altures. Ella és més d'enfangar-se, de "menteixes, carinyo" i d'"aquest avui el vull mort".

L'única certesa és que guanyi qui guanyi el problema de la socialdemocràcia espanyola no es resoldrà sense més ni més perquè no és qüestió d'elegir un líder, sinó de trobar el seu lloc en l'espai de la política

La llegenda que acompanya la presidenta d'Andalusia se l'ha guanyada a pols. Per això fins i tot el bust del fundador Pablo Iglesias es va remoure cada vegada que a Ferraz durant el duel ella pronunciava les paraules "humilitat" i "unitat".

La seva última ensopegada en aquesta campanya ha estat l'anunci estrella que no apareixia en el programa que mai no es va plantejar presentar fins que no va veure que encara quedava partit per jugar i que els seus companys van fer de l'absència de projecte un altre flanc pel qual atacar-la. 45 folis més d'un programa de govern que d'una aspirant a secretària general del PSOE, el que demostra que Díaz es confon d'eleccions. Aquestes són per liderar el partit, que no el país, però ella s'ha saltat un esglaó com si res no li importés.

Què passarà diumenge? Depèn de qui preguntin. Sánchez no només torna a estar segur de la seva victòria, sinó que pronostica que guanyarà a tots els territoris menys a Andalusia i Euskadi. A la trinxera contrària situen Díaz, encara que per la mínima, en primera posició. Tot està obert. L'única certesa és que guanyi qui guanyi el problema de la socialdemocràcia espanyola no es resoldrà sense més ni més perquè no és qüestió d'elegir un líder, sinó de trobar el seu lloc en l'espai de la política. I aquest, encara que Sánchez té clar que ha d'explorar el camí amb altres forces d'esquerra, Díaz no acaba de revelar-ho. En algun moment també haurà de treure's la careta perquè no n'hi ha prou ja amb dir que la dreta és "tòxica i infame", sinó alguna cosa més.