Un acord aïllat? Un pacte puntual? El pròleg del que veurem? El desglaç? Aviat ho sabrem. Però tot indica que en aquesta XII Legislatura que arrenca ara veurem coses no vistes des de fa temps en l'acció política de la dreta espanyola. I no parlem del pacte amb Ciutadans a canvi d'una vicepresidència i una secretaria a la Mesa del Congrés. Feu com que no recordeu les promeses d'Albert Rivera: el no a Rajoy; el no al PP; el no a intercanviar cadires per programes; el que hi hagués una presidència del Congrés de color polític diferent del de la primera força...

A hores d'ara ja sabíem que al líder dels taronges no li dura més de 48 hores una afirmació solemne; també, que es trobaria d'una manera o una altra amb el PP. No debades comparteixen espai ideològic. A la fi i a la fi l'antinatural va ser el pacte que va firmar, a tall de Tractat de Versalles, amb Pedro Sánchez. Així que el ressenyable del dia d'ahir no va ser que taronges i blaus convergissin, sinó que el PP fes els primers passos per al desglaç de la seva relació amb els independentistes catalans.

Ja hem après que si el PP pacta amb els qui volen trencar Espanya és pel bé comú. Si ho fa el PSOE, és que l'esquerra espanyola dóna peixet al sobiranisme i està disposada a lliurar-li fins i tot les claus de La Moncloa. Recorden la cessió de quatre senadors socialistes a ERC perquè DiL i ERC tinguessin grup propi? Rius de tinta van córrer, amb raons o sense. Perquè l'abstenció dels nacionalistes catalans i bascos que va facilitar la presidència de Pastor al Congrés fa pinta que ha estat a canvi que CDC tingui grup a la Cambra Baixa. Ho veurem com hem vist el PNB amb un lloc a la Mesa sense que li correspongués.

Sobre el misteri que envolta la votació per designar els vicepresidents del Congrés, millor no parlar-ne perquè ningú no dirà la veritat sobre la procedència dels 10 vots més dels previstos. Els comptes no quadren i tothom assenyala ja els nacionalistes catalans. Clar com l'aigua.

L'abstenció dels nacionalistes catalans i bascos que va facilitar la presidència de Pastor al Congrés fa pinta que ha estat a canvi que CDC tingui grup a la Cambra Baixa

El vist en la sessió constitutiva de la XII Legislatura espanyola sembla un assaig del que hi haurà en la investidura. Rajoy investit amb l'abstenció dels independentistes catalans i el "sí" dels de Rivera? Tot depèn de si Rivera vira al "sí" . En política "mai" és en uns dies. I allò del replicant Roy Batty en la mítica Blade Runner es quedarà curt comparat amb el que veurem a la dreta espanyola. Recordeu? Coses que no creuríeu; atacar naus en flames més enllà d'Orió; llamps C brillar en la foscor a prop de la Porta de Tannhäuser... El desglaç, ha començat el desglaç. I no està malament que PP i nacionalisme català comencin a reconstruir els ponts que ambdós van dinamitar. Si tot això porta a una sortida per a l'encaix de Catalunya a Espanya, benvingut sigui.