Hi ha hagut mostres que la cortesia i els trets de discreció han dominat avui molts àmbits de la vida social, inclosa la borsa. L'Ibex i l'Eurostoxx s'han mostrat reticents a mostrar un optimisme que fins i tot Wall Street reprimia. Les vigílies de Nadal són molt especials, encara que la banca es calmi.

De fet, la banca hauria d'haver continuat dominant la sessió, ja que els casos de Deutsche Bank i Crédit Suisse, ambdós amb multes als Estats Units, o Monte dei Paschi, es resolien. Però no ha estat així. A l'Ibex, la banca s'ha mogut temptant la banda baixa de les revaloritzacions.

Han estat, més aviat, altres valors com Telefónica o Grifols els que han salvat la jornada. La resta de la sessió ha estat guiada pels moviments als mercats de bons, on el rendiment del bo espanyol a 10 anys ha caigut a l'1,38%, que dóna més marge al deute.

El petroli Texas retrocedia un 1,04% fins a 52,40 dòlars, mostrant l'ambigua relació entre la recuperació esperada de la producció general i les seves fases, recel que s'ha estès al sector dels metalls, i ha castigat ArcelorMittal.

El Dow Jones ha obert a la baixa i a mitja sessió s'ha anat parcialment estabilitzant, però la sensació compartida és que en un mercat que ha hagut d'afrontar tremendes sorpreses i elevats riscos polítics i geoestratègics, un tancament d'exercici resulta una operació de rang menor, ordinària. Així que, a gaudir del Nadal.