741 milions d’euros. Sí, sí, ho ha llegit bé: Set-cents quaranta-un. Aquesta és l'ínfima xifra que es va despistar (ai las), segons la Fiscalia Anticorrupció, en el repartiment de subvencions per ajudar empreses i treballadors en crisi. Es coneix com el cas dels EROS falsos i té com a màxims responsables polítics José Antonio Griñán i Manuel Chaves (PSOE). Va tractar-se d'un sistema dissenyat, precisament, perquè durant 10 anys es perdés tota aquesta xavalla.

I on va anar a parar? Bé, de moment se sap que a 77 empreses “seleccionades de forma arbitrària”, a gent que mai havia treballat en aquestes empreses i a uns quants mediadors. Vaja, bona gent tots.

De vegades, en nits de llamps i trons em desperto a mitjanit pensant: quantes empreses i llocs de treball es podrien haver creat amb 741 milions d’euros?

I, què hi diu el PSOE andalús, el de la sempre eixerida Susana Díaz, sobre el tema? Doncs que és un escàndol. Però el que és un escàndol és que això surti justament aquesta setmana, quan el PP estava acorralat pels casos Barberá, Matas i Bárcenas.

De Barberá n'hem sabut que se li ha obert causa al Suprem per blanqueig de capitals, que el seu partit la va voler fer plegar, que ella va estripar el carnet però sense renunciar a ser senadora i que cobrarà prop de 7 mil euros al mes per ocupar un escó sense funcions perquè el Senat no celebra plens fins a aclarir que coi passa al Gobierno.

De Matas hem sabut que està pactant amb la Fiscalia General de l'Estat donar els noms dels responsables del finançament il·legal del PP a canvi d'un tracte amable de la Justícia.

I de Bárcenas hem descobert que, ¿sap tot allò d'aquell ordinador seu que el PP va formatejar 35 cops per esborrar les possibles proves que hi guardés en “Luís sé fuerte”?; doncs bé, amb la intermediació d'un alt càrrec d'Interior, ha pactat amb el PP tenir un atac d'amnèsia. En aquest cas, a canvi de no presentar cap demanda, la seva dona tindrà un millor tracte per part de Fiscalia en el cas Gürtel (el judici comença d'aquí a dues setmanes). Bé, espero que l'acord també inclogui un ordinador nou.

I ara vostè segur que es pregunta: “què té a veure un millor tracte de la Fiscalia amb un pacte Bárcenas-PP propiciat per Interior?”. Doncs sàpiga que és el mateix que es pregunta un servidor.

Per tant, resultat del “I tu més” de la setmana entre PSOE i PP: empat a 1. Una X a la travessa.

Però servidor de vostè té dues preguntetes més.

¿Com és que de la famosa crisi bancària que a vostè, a mi, al seu cunyat, al veí de dalt, a la noia de la pesca salada i al xicot de la carnisseria ens ha costat 53.553 milions d’euros (uns 80 casos dels EROS), només n'hem recuperat 2.686 milions? I com és que els més optimistes diuen que, en el millor dels casos ens en tornaran només 15 mil més? Vaja, que pel camí s'acabaran perdent uns 18 mil milions sense que passi res de res... 

¿Com és que no se li ha concedit encara a ADIF una creu de Sant Jordi (o tres)? Home, 1/ Generalitat i Gobierno pacten una pla d'Inversions pel període 2008-2015 de 4 mil milions i ADIF només n'executa el 10%, 2/ el 2013 es pacta un pla d'urgència de 306 milions i ADIF executa el 4,1% i 3/ quan el conseller Rull protesta, ADIF li diu que “'l'incompliment no deriva d'una obligació recollida en l'acord i per tant entraria dins de l'àmbit de la discrecionalitat d'Adif i de l'administració general de l'Estat a la qual l'entitat està adscrita”.

OOOOOOLÉ TUS GÜEBOS!!!

Els italians diuen que allà tot és molt complicat perquè mantenen tres Estats: Itàlia, la màfia i el Vaticà. La diferència és que aquí no tenim Vaticà (tot i que els seus cosins germans nostrats no ens surten gaire baratets que diguem).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat