Guarda fiel de España entera”

Himne de la Guàrdia Civil

 

La de l'Almudena és una festa per fugir de Madrid. La patrona de la Villa y Corte no té gaire predicament entre els madrilenys. És una patrona una mica de posar i treure. He de dir que els anys en què la festa del 9 de novembre cau en diumenge, la canviem per la diada de la dona del patró sant Isidre, que era santa Maria de la Cabeza, i així no es perd ni un sol pont. L'Almudena és una verge col·locada, que té un dolç tan tradicional que es va inventar en l'època de Suárez i una catedral de nou encuny que possiblement és la més lletja de la península Ibèrica i part de l'estranger. El que deia: les verges i les santes a Madrid són per fugir corrents.

Quan no queda gairebé ningú a la capital i el Consell de Ministres es va avançar a dilluns, per no esguerrar la festa de dimarts, el BOE es despenja publicant un reial decret de fantasia, un deliri contra la llibertat artística, una bonica censura del segle XXI per a major glòria del cos o dels qui el controlen. Els capitostos del tricorni s'han decidit a no consentir que ningú "denigri la imatge" de la Guàrdia Civil i per a això s'ha elevat al rang de norma la prohibició d'utilitzar uniformes o rèpliques d'uniformes de la Guàrdia Civil en pel·lis, teatres, obres artístiques i altres sense el seu vistiplau. Et quedes de pedra. Ho firma Félix Bolaños, que no sé si no ho ha llegit i s'ha refiat de Marlaska o és que ha perdut tot sentit de la mesura. Ho dubto molt de Bolaños, la veritat, però el cert és que, sí, està escrit al BOE.

La nova normativa sobre l'ús de l'uniforme obliga a l'article 10 que "les persones responsables d'empreses productores audiovisuals i de companyies artístiques o de qualsevol altra entitat que pretenguin utilitzar uniformes de la Guàrdia Civil, bé per a representacions artístiques o per a altres finalitats d'interès econòmic, cultural o social, hauran d'obtenir la preceptiva autorització". I això és extensiu: "També serà preceptiu per a l'ús, amb les mateixes finalitats, de rèpliques d'uniformes històrics de la Guàrdia Civil". Així que aquí tenim, en una norma oficial, l'obligació de sotmetre a una autorització de la Direcció General de la Guàrdia Civil una memòria explicant i detallant els motius de l'ús de les rèpliques i el context en què tot això es farà perquè sigui autoritzat o denegat en cas que denigri la imatge de la Guàrdia Civil. Oblidin-se de portar-hi guions en què aparegui, per exemple, un guàrdia amb un gibrell de calç viva, no? O potser això no els sembla denigrant i sí que ho és, per exemple, que apareguin guàrdies homosexuals que ballin Rosalía. Tot queda a criteri seu, com en la millor de les censures prèvies. Doni'm la memòria de la seva obra i si no em convenç, li denego l'ús de rèpliques d'uniformes, fins i tot d'època, i ja em va fent un recurs d'alçada que l'hi denego i després ja anirà al contenciós administratiu i així, amb una mica de sort, el finançament ha volat i li han envellit els actors per quan un jutge, aplicant la Constitució, li digui que no el sancionarem per fer la pel·li o la sèrie o l'obra que vostè vol i no la que volen els generals.

Xoca veure com un govern progressista, en lloc de corregir els excessos no democràtics del cos, el que faci és posar la rúbrica sota un decret que sanciona la censura prèvia de la creació artística

No acaba aquí la cosa. El decret inclou una normativa sobre l'aspecte extern dels guàrdies civils de veritat. Als sindicats els sembla que han guanyat una batalla perquè podran portar tatuatges amb l'uniforme, excepte que "continguin expressions o imatges contràries als valors constitucionals, autoritats o virtuts militars que puguin atemptar contra la disciplina o la imatge de la Guàrdia Civil en qualsevol de les seves formes, o qualssevol altres continguts vedats per la llei". No sé jo si això els dona molta seguretat jurídica als guàrdies ―què són tatuatges que atemptin contra la imatge de la Guàrdia Civil i com es decideix?―, però el tema és que la norma obliga també els directors de cinema o de sèries a fer complir aquesta mateixa norma als actors que portin rèpliques d'uniformes de l'institut armat. Tampoc els figurants o actors no podran portar argolles, pírcings, dilatadors ni res per l'estil, ja que el nou decret obliga a respectar aquestes normes imposades també als que representin un picoleto.

No sona a censura prèvia? En les autoritzacions es pot imposar també la presència d'un assessor, ja que "podran establir-se condicions d'assessorament oficial que hauran de ser observades per les persones autoritzades". Qui havia somiat arribar a tant? Ni la Casa Reial. Fas Els Windsor en versió castissa i cap decret no t'obliga a ser visat per veure com representes l'Alfons XIII en uniforme d'època. Tampoc al CGPJ no li ha passat pel cap obligar els artistes a visar els seus projectes per poder prohibir-los que posin maces als jutges d'attrezzo o que deixin que els advocats s'aixequin com si fossin a Nova York. Ni tan sols, que jo sàpiga, existeix una norma similar per utilitzar uniformes militars a la pantalla, excepte que ens la colessin en una altra festa de les de guardar.

Xoca veure com un govern progressista, en lloc de corregir els excessos no democràtics del cos, que tant ens ha retret Estrasburg; en lloc d'impedir que es nomeni per a càrrecs efectius que han estat condemnats per tortures, com passa; en lloc de plantejar si de cas la seva desmilitarització, el que faci és posar la rúbrica sota un decret que sanciona la censura prèvia de la creació artística o dels actes per l'exclusiu motiu que als de verd no els agrada la imatge que de vegades es dona d'ells en aquests productes culturals. No es pot anar més enrere.

Si de veritat els preocupés la imatge de la Guàrdia Civil, procurarien evitar les vergonyoses relliscades d'investigació (vegin el documental de Dolores Vázquez) o les sospitosament malintencionades interpretacions que fan dels fets a l'hora d'informar els jutges (vegin el cas Altsasu) o les ficcions amb què farceixen sumaris judicials ―les catalenes no han estat les les primeres ni seran les úniques― o les seves peculiars interpretacions del delicte a través de traduccions (al seu dia de l'eusquera, ara del rus). Si de veritat els preocupés la imatge de la Guàrdia Civil, sabrien que no hi ha res millor per a una bona imatge que una bona realitat. Si treballessin en millorar el cos i en fer-nos oblidar la seva llegenda negra, ja haurien fet prou.

Es prefereix la il·lusió. Millor que no veiem que existeix aquesta junta de generals que no només pretén imposar a la directora general els ascensos per la llei del costum, sinó que exerceix com a poder a l'ombra i fins i tot té la potestat d'intentar forçar la mà dels ministres. Millor que no corregim els errors ni tampoc les males tendències. Millor que ens servim del decret de l'Almudena i els diem als creadors: ¡me saquen bonito, coño!

Riurem si sancionen algú per vestits d'attrezzo. Ja ho veurem.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat