“Fa 41 anys el règim feixista va matar Puig Antich a Barcelona i hores després vaig néixer jo!”. Ada Colau pot explicar-se sense aquest tuit, però amb aquest tuit s’explica millor. “La prova que l’anunci de referèndum d’ahir no té cap efecte és que el govern espanyol, sempre actiu i agressiu judicialment, no ha fet res”. Joan Coscubiela pot explicar-se sense aquest tuit, però amb aquest s’explica millor. La proclamació de la DUI pot explicar-se sense el “155 monedas de plata” de Gabriel Rufián, però amb el tuit s’explica millor. La vinculació estreta del laurisme amb els guillats que van rebentar l’acte per les víctimes de l’atemptat terrorista a la Rambla pot explicar-se sense dir que molts dels fans de Laura Borràs tenen de foto de perfil a Twitter la cara del nen de 4 anys assassinat aquell 17-A, però assenyalant-ho s’explica millor. La pandèmia es pot explicar sense el “I can’t believe I have to say this, but please don’t drink bleach” (“És increïble que ho hagi de dir però no beveu lleixiu, sisplau”) de Joe Biden, però amb el tuit s’explica millor. L’assalt al Capitoli, en canvi, no pot explicar-se sense els tuits de Donald Trump.

Els últims quinze anys de política catalana també poden explicar-se sense Twitter però s’expliquen millor amb Twitter

La gràcia de Twitter és que congela els discursos i serveix de fotografia per explicar quins van ser els arguments d’una òrbita ideològica concreta en un moment determinat. Què deien els càrrecs d’ERC que ara són al Congrés i al Senat espanyols dies abans de la DUI. Com blanquejaven Mireia Boya i seguidors el règim teocràtic, homòfob i masclista de l’Iran l’any 2020. Com davant la invasió descarada d’Ucraïna per part de Putin els falsos pacifistes defensaven que el més assenyat era rendir-se i que la culpa era de l’OTAN. Com l’entorn de Junts volia vendre la sortida del Govern com una victòria que ens acostava a la independència. Joan Canadell va arribar a tuitar “el procés continua!!!”. Quin procés, Joan?

Compromisos incomplerts i anàlisis equivocades. Twitter ho emmagatzema perquè tinguem l’oportunitat de fiscalitzar el present amb el present 

Els tuits no se’ls emporta el vent si no els esborres i tot allò que queda escrit deixa en evidència les ineptituds i els enganys. El temps hi posa la perspectiva adequada i tothom que en algun moment s’ha mullat per alguna cosa queda despullat si la història o les seves decisions no li han permès tenir raó o ser coherent. L’hemeroteca és un forat de compromisos incomplerts i d’anàlisis equivocades i Twitter les emmagatzema perquè tinguem l’oportunitat de fiscalitzar el present amb el passat a la mà. O de fiscalitzar el present amb el present a la mà, perquè la xarxa atorga el poder de rebatre directament el discurs polític i de fer-ho davant d’una audiència que s’encarregarà de magnificar les teves opinions. Per això té un punt de vanitat i de manca de cultura democràtica que algú que viu de la política abandoni la xarxa social, sobretot quan l’ha fet servir per obrir-se les portes de la política i poder-ne viure.

Els tuits no se’ls emporta el vent si no els esborres i tot allò que queda escrit deixa en evidència les ineptituds i els enganys

Els últims quinze anys de política catalana també poden explicar-se sense Twitter però s’expliquen millor amb Twitter. Que Junts tingui avui el discurs que té, per exemple, no s’explica sense Primàries. I Primàries no s’explica sense Twitter. Que ERC faci servir “la bombolla de Twitter” per desacreditar qualsevol opinió que s’escapi de la línia que dicta la cúpula del partit, tampoc. Les convocatòries de la tardor del 2017 o del 2019 s’expliquen amb tuits. La majoria d’opinadors que tenen veu als mitjans construeixen el seu discurs a Twitter. Alguns dels articulistes que publiquem als mitjans digitals hem sortit de Twitter. Hi ha una part de la nostra trajectòria intel·lectual i política que s’il·lustra amb tot allò que ara mateix penja de la punta dels dits d’Elon Musk. Fa de mal mesurar fins a quin punt Twitter ha estat decisiu en el transcurs de la política catalana, però no és descabellat dir que ha estat rellevant. Si no ens tanquen la guingueta, ho seguirà sent.