El passat tres de setembre, com cada matí, vaig obrir el Twitter per veure quines novetats hi havia, i la primera piulada que vaig veure va ser la que van fer els fills de la Carme Junyent per anunciar que la seva mare s’acabava de morir. La primera cosa que vaig pensar va ser que es tractava d’una broma de mal gust, tot i que era molt estrany que fessin una broma d’aquestes característiques des del seu compte; això em va fer pensar que potser li havien piratejat el compte, però l’allau de notícies dels diaris que van venir tot seguit em van fer tocar de peus a terra: la gran lingüista Carme Junyent ens havia deixat de veritat.

Tot i que no la coneixia personalment, la seva mort em va commoure profundament. També em va alegrar veure la quantitat de gent que sentia el mateix que jo. La Carme tenia molta gent que l’estimava. L’any 2014, havia assistit a una xerrada que va fer al Centre Cultural La Mercè de Girona per parlar de les llengües de Barcelona i vaig quedar meravellada per l’amor que sentia per les llengües i els coneixements que tenia sobre el tema. Els catalans hem perdut un gran referent, aquesta és la veritat. Un gran referent i una persona que defensava la diversitat lingüística i el català sense complexos: dient les coses tal com eren i sense abaixar el cap en cap moment. La llengua catalana està de dol, ha perdut un dels grans pilars que actualment la sostenia. No ens serà gens fàcil refer aquest pilar, la realitat és que els joves cada vegada utilitzen més el castellà en tots els contextos i consideren el català més com una llengua d’estar per casa que com una llengua del carrer. Caldran lingüistes que, com la Carme, els siguin propers i els facin veure que el català és una llengua tan útil i necessària com qualsevol altra.

Junyent era un gran referent i una persona que defensava la diversitat lingüística i el català sense complexos

La Carme, tot i ser una gran professional de la llengua, també va tenir detractors. Més d’una vegada, va ser acusada d’antifeminista perquè no era partidària de desdoblar el gènere gramatical. Persones sense cap coneixement de gramàtica l’acusaven d’antifeminista sense ni tan sols haver fet l’esforç d’estudiar amb profunditat la llengua catalana per saber com funciona realment. Molt millor desdoblar-ho tot a la babalà perquè se m’ha ficat al cap que no desdoblar és masclista i no vull baixar del burro. Si tan sols fessin l’esforç de llegir un dels articles en els quals explica el perquè de tot plegat, potser entendrien que era una gran defensora de la diversitat i que desdoblar en masculí i femení, moltes vegades, pot ser més masclista que no fer-ho. No m’allargaré més en aquest tema, no val la pena perdre el temps amb persones que parlen des de la ignorància.

Jo ja fa temps que parlo sempre en català amb tothom i en tots els contextos, sense desdoblar ni utilitzar genèrics sense sentit com alumnat, i crec sincerament que, si tots els catalans fem el mateix, tornarem a erigir el pilar que tant necessita la llengua catalana per sobreviure i tirar endavant. Crec que és el millor homenatge que ens podem fer a nosaltres mateixos com a catalans i que podem fer a la Carme Junyent. Que la terra et sigui lleu.