L'Ibex ha mostrat capacitat de reacció en l'última jornada de l'any amb una pujada del 0,27%, en una sessió en què l'Eurozona ha emès més senyals d'entesa que no pas l'amic americà, on el traspàs de poders d'Obama a Trump s'ha enterbolit, i ha frenat Wall Street.

No ha aconseguit tancar en positiu l'exercici del 2016 l'Ibex en deixar-s'hi un 2,01%, i els inversors no estan insatisfets, ja que els grans forats de gener i juny van anar surfejats i eliminats al desembre amb un ral·li espectacular del 7,61%, que només ha perdut gas quan va arribar el tancament de les carteres els últims dies.

ArcelorMittal ha estat potser el valor que millor ha representat la recuperació gràcies a l'avenç de les matèries primeres, i el Popular del que més ha patit, amb canvi en la presidència inclòs.

L'euro ha avançat avui fins a 1,06 dòlars mostrant una resiliència més gran que l'esperada, davant un dòlar ara en replegament en vista de les col·lisions que s'aprecien als EUA, on la vella Administració Obama es resisteix a abandonar el poder amb la presa de decisions extemporànies.

El petroli ha tingut el millor any des de 2013, amb el Brent a 57 dòlars, cosa que està tenint conseqüències en les taxes d'inflació dels països consumidors, com Espanya, on l'IPC ha pujat l'1,5% anual.

El sentiment del mercat al tancament és positiu, encara que intueix que els riscos el 2017 seran més grans. Senzillament perquè les apostes a favor del creixement seran més fortes.