Els 712 batlles citats a declarar, sota amenaça de ser detinguts si no acaten l’ordre, es concentraran aquest dissabte a les dotze del migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, convocats per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). La concentració serà una nova mostra de refús de l’actuació de la fiscalia. La reacció dels batlles sobiranistes contra les amenaces de la justícia espanyola ha refermat el compromís sobiranista de tots ells. Les amenaces gairebé sempre tenen un efecte bumerang quan la pressió és desproporcionada. I el govern espanyol, amb la fiscalia i el TC com a mitjans executors, ha aconseguit compactar el col·lectiu d’alcaldes i alcaldesses d’ERC, el PDeCAT i la CUP que s’han erigit en representants de la Catalunya rebel. Avui és més rupturista, posen per cas, Neus Lloveras, presidenta de l’AMI i militant del PDeCAT, que Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona incapaç d’arriscar res, en primer lloc per falta de convicció, però, també, per preservar l’aliança amb el PSC.

Hi ha 712 alcaldes i alcaldesses sobiranistes perseguits per la justícia espanyola, mentre n’hi ha d’altres, molts menys i oficialment d’esquerres, com Núria Parlon, Àngel Ros, Núria Marín o Josep Fèlix Ballesteros, que fan costat al PP per reprimir el que no està tipificat com a delicte enlloc, que és facilitar al Govern legítim de la Generalitat els espais municipals per poder dur a terme el referèndum de l’1-O. El PP ha anat indicant al TC i a la fiscalia el camí de la repressió. Per dir-ho a la seva manera, uns poden la diana i els altres disparen, fabricant l’argument jurídic repressiu per evitar la negociació i el diàleg polític. I entretant, Miquel Iceta ha imposat al PSC una política reaccionària que és còmplice de la dreta espanyola més corrupta en la persecució de la llibertat d’expressió, de reunió i de manifestació. Iceta i els socialistes han quedat atrapats, abduïts, que diria el fiscal Maza, per Societat Civil Catalana i la colla d’incendiaris que lideren una organització que es dedica a propagar l’escarni sense proposar cap alternativa.

L’abús policial i judicial cohesionarà el Partit Demòcrata encara que el sacrifici pugui fer-los molt de mal, però la complicitat dels socialistes amb la repressió d’un Estat a mans del PP serà la seva ruïna

Iceta ha foragitat milers i milers de militants socialistes, a cop d’intransigències i de subordinació al PSOE, i avui no sap què oferir, més enllà de llançar una campanya publicitària contra el referèndum de l'1 d'octubre en què demana als ciutadans que no votin. L’abstencionisme socialista és compartit per Ciutadans i PP, per bé que, de moment, cap dels dos partits de la dreta unionista s’ha gastat ni un euro. Hi ha qui sempre vol ser més papista que el Papa, i Iceta és una d’aquestes persones. No he escoltat ni un mot de condemna dels alcaldes socialistes per l’ús de la força per part del PP i dels tribunals, ni per les sancions contra els alcaldes sobiranistes. Aquesta és l’amenaça real contra els alcaldes i alcaldesses elegits democràticament i no pas els quatre insults dirigits contra els edils socialistes que es neguen a escoltar el poble. La comparança fa riure, si no fos que fa pena. En aquest cas és evident qui pateix una vulneració dels seus drets com a càrrec electe. El hashtag #DeixeuTranquilsAlsAlcaldesiAlcaldesses és més adient aplicat als electes sobiranistes que no pas als socialistes. Els socialistes poden imprimir tranquil·lament cartells contra el referèndum, mentre que, per contra, 100.000 cartells sobiranistes són requisats d’una impremta de l’Hospitalet com abans ho feien els grisos. És clar que ells són els inventors dels GAL.

El PP està imposant una escalada repressiva amb el silenci còmplice dels altres unionistes. Ho justifiquen brandant la constitució. Erdogan fa el mateix a Turquia mentre expulsa funcionaris de l’administració, empresona periodistes i professors universitaris i imposa un estat de setge en tota regla. Com cal entendre l’entrada de la Guàrdia Civil a El Vallenc o la persecució judicial de mitjans de comunicació com El Nacional, Vilaweb  El Punt Avui, Racó Català o Nació Digital per impedir que publiquin anuncis de l’1-O? Què pretén Maza quan demana a la Fiscalia Superior de Catalunya que citi a declarar l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el de Valls, Albert Batet, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, en la seva condició de parlamentaris catalans, i que el Suprem faci el mateix amb Ferran Bel, alcalde de Tortosa, pel fet de ser diputat a Corts? Doncs castigar el PDeCAT, perquè a Madrid consideren que els demòcrates són els responsables que el procés sobiranista hagi arribat fins aquí. A la capital espanyola, Puigdemont és el dimoni, més que Anna Gabriel, però una mica menys que Artur Mas, a qui es fa responsable d’aquest incendi. L’abús policial i judicial cohesionarà el Partit Demòcrata encara que el sacrifici pugui fer-los molt de mal, però la complicitat dels socialistes amb la repressió d’un Estat a mans del PP serà la seva ruïna. Potser el PSC finalment haurà aconseguit cooperar a destruir el seu adversari de sempre, però serà a costa de la seva pròpia autodestrucció.