El videoarbitratge, la gran novetat del Mundial de Rússia 2018, ha estat protagonista de principi a final, convertit en un actor més de la competició. El futbol és un esport de debat, de discussió, de polèmiques arbitrals, però amb el VAR s'han disminuït, tot i que no eradicat. El caliu del futbol encara perdura.

A Rússia no hi ha hagut un gest més utilitzat que el de dibuixar un rectangle en l'aire amb els dos dits índexs. Jugadors, entrenadors, àrbitres i fins als aficionats a les grades ho han fet, per sol·licitar la revisió de les imatges. Perquè el VAR s'ha convertit en el gran jutge al qual ara tots volen recórrer quan hi ha alguna jugada polèmica.

No s'ha acabat el debat, perquè fins a la final Croàcia es va queixar que s'utilitzés el VAR per assenyalar un penal i no s'usés per detectar que no va ser falta l'origen del primer gol francès. Però sí s'ha integrat com un element més del joc. Ja ningú es queixa pels segons d'espera que transcorren fins a la decisió de l'àrbitre.

Àrbitres assistents de vídeo futbol videoarbitratge Efe

EFE

L'eficiència del VAR

Segons la FIFA, gràcies a l'VAR l'encert arbitral s'ha acostat a la perfecció (99'2%). Utilitzat en més de 400 ocasions, inclosa la final, el videoarbitratge "ha acabat definitivament amb els gols en fora de joc", segons afirma un eufòric Gianni Infantino, president de la FIFA. El VAR no només ha rectificat decisions arbitrals en 16 ocasions, sinó que ha tingut una influència directa en el joc. Mai fins aquest Mundial s'han xiulat tants penals (29), ni s'han marcat tants gols a pilota aturada (70, sent un 42% del total).

Els àrbitres no s'han exposat al fet que el VAR corregís les seves decisions dins de l'àrea i els jugadors han evitat les agafades i empentes que ara són vigilades per més càmeres. La conseqüència ha estat que fins als córners han recuperat un protagonisme imprevist (30 gols).

S'obre un nou capítol al món del futbol. El VAR ha arribat per quedar-se i per fer més just un esport injust per tradició. Seguirà havent-hi errors perquè no es rearbitra el partit, però sí que corregeix errors clamorosos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat