Portugal empata contra l’Iran i es classifica per als vuitens de final del Mundial de Rússia com a segon de grup, per darrere d’Espanya (1-1). El VAR fa somiar els iranians en el temps de descompte després del gol de Ricardo Quaresma i l'errada de Cristiano Ronaldo des del punt de penal. La vigent campiona d'Europa es jugarà el passi a quarts contra l'Uruguai

Els amics de la defensa

Els iranians sabien que la seva fortalesa residia a resistir tot el possible per arribar vius a la segona part. La defensa era el seu gran argument per intentar competir contra una Portugal que arribava amb avantatge a l’última jornada de la fase de grup. El partit era a cara o creu.

Els portuguesos canviaven el dibuix després que Espanya hagués de suar tinta per superar una selecció que només va encaixar dos gols en tota la fase de classificació. André Silva acompanyava Ronaldo en la punta d’atac. La fórmula ha estat a punt de tenir efectes immediats. Cristiano només ha trigat dos minuts en enviar el primer xut a porteria i Joao Mario ha dirigit malament un refús des de la frontal de l’àrea.

Les ocasions no trastocaven els plans de l’Iran, que aprofitava les jugades a pilota aturada per agafar aire i inflar el pit. El porter Rui Patricio era un espectador més, però el pla de Carlos Queiroz, seleccionador dels iranians, era selectiu amb les jugades d’atac. Tots els contracops havien d’acabar-se d’una manera o una altra. L’ordre defensiu passava per davant de tot.

Portugal no aconseguia traduir el domini de la pilota en ocasions clares i consecutives. I en una paret aïllada abans del descans, Quaresma ha aconseguit enderrocar la resistència iraniana amb una jugada registrada. L’exterior de la seva bota dreta ha dibuixat una línia des de la frontal de l’àrea fins a l’escaire del porter Alireza Beiranvand. Gol i a vestidors.

Desaprofitar el VAR

L’Iran no ha canviat res després del descans perquè sabia que un empat podia donar-li vida. El VAR, però, ha estat a punt d’arravatar-li. Un penal dubtós sobre Ronaldo assenyalat per la tecnologia amenaçava el partit. Però el davanter del Madrid, extremadament fiable des dels onze metres, s’ha topat amb els guants de Beiranvand.

Els iranians agafaven aire. L’errada ha estabornit Portugal, que patia quan havia de córrer cap enrere. Tot i això, gràcies a la parella de centrals Pepe-Rui Fonte, ha superat els pitjors minuts. El partit s’escalfava en les jugades dividides fins que Queiroz no ha tingut més remei que arriscar perquè la derrota l’enviava cap a casa.

Els canvis no han tingut efecte. Les notícies que arribaven de l’Espanya-Marroc esperançaven els iranians, tot i que no tenien armes per proposar res més que ordre defensiu i sacrifici col·lectiu. El VAR, una altra vegada, ha detonat el partit. Unes mans de Cedric dins l’àrea han provocat el deliri de l’Iran en el temps afegit. Karim Ansarifard ha aprofitat el regal per fer l’1-1. Estaven a un gol de la gesta i d’eliminar Portugal. La situació havia donat un gir de 180 graus.

Però ha estat massa tard. L’empat final els envia, entre llàgrimes, cap a casa després d’un Mundial on han maximitzat els recursos i s’han convertit en una de les sorpreses més agradables.