Una exhibició de futbol i gols de Kylian Mbappé acaba amb el somni de Leo Messi. França supera l’Argentina en l’intercanvi de cops i es classifica per als quarts de final del Mundial de Rússia (4-3). La derrota dels argentins, que converteix en anècdota la gesta contra Nigèria, pot suposar el punt final d'una generació de futbolistes.

Un pla amb fissures

Ja va quedar demostrat que l’opinió de Leo Messi condiciona (en excés) la de Jorge Sampaoli. El seleccionador, després de veure’s eliminat, ha tornat a canviar l’alineació per jugar sense davanter centre. Messi era la punta de llança de l’atac. El fals ‘9’ deixava Gonzalo Higuaín i Sergio Agüero a la banqueta.

La intenció era que l’equip fos més competitiu, sobretot al mig del camp. L’Argentina ha començat amb les idees molt clares, contenint França. Però el plantejament ha esclatat pels aires quan Kylian Mbappé ha tocat la primera pilota. El talentós davanter del París Saint-Germain, enganxat a la banda, ha descosit la defensa. Una cursa seva de 60 metres ha caducat el 0-0.

Marcos Rojo no ha tingut més remei que fer un penal tan clar com indiscutible. Antoine Griezmann, que dos minuts abans havia estavellat una falta al travesser, ha enganyat el porter Franco Armani. Era el pitjor guió possible per a l’Argentina, que l’obligava a remuntar contra una selecció que només havia encaixat un gol en la fase de grups.

Mbappé, com si jugués al pati de l’escola, seguia destrossant malucs quan recollia pilotades llargues. França era capaç de dominar molts registres i l’1-0 legitimava el seu contracop, letal amb espais. Nicolás Otamendi sostenia els argentins en els seus pitjors minuts. Messi estava desaparegut en combat. I el panorama semblava que només podia empitjorar fins que Ángel Di María ha igualat les forces.

Un xut des de 25 metres ha sorprès el porter Hugo Lloris, que només ha pogut mirar com la pilota fregava l’escaire abans de tocar la xarxa. Començava un partit nou. I ho feia abans del descans.

Ha nascut una estrella

Els argentins han fet bona la dita que diu que el futbol és un estat d’ànim. L’1-1 els ha canviat la cara i la sort els ha somrigut en l’1-2. Gabriel Mercado ha desviat un xut inofensiu de Messi per enganyar Lloris. Remuntada a la carta. Semblava que reservaven l’èpica per un altre dia. Només ho semblava.

França, contra les cordes, ha vist la llum amb un gol impossible d’imaginar. El lateral Benjamin Pavard ha caçat una centrada al segon pal per enviar la pilota, amb l’exterior, l’escaire contrari. El millor gol del Mundial en el millor moment possible. L’empat ha rejovenit els francesos, que han utilitzat Mbappé per noquejar els argentins.

El davanter de 19 anys només ha necessitat quatre minuts per deprimir Messi i consolidar-se com una de les estrelles que més brilla del panorama internacional. Primer, amb una pilota morta dins l’àrea i un xut amb la cama esquerra. Segon, definint amb la cama dreta un contracop de manual. El Mundial ja coneixia l’exuberància d’un davanter que recorda el millor Ronaldo i que ha eclipsat Neymar en la seva primera temporada a París. L’Argentina estava noquejada amb el 4-2.

Entre els dos gols d’Mbappé, Sampaoli ha canviat el seu full de ruta. L’entrada de Sergio Agüero per jugar amb davanter centre ha tingut efecte en el temps afegit amb el 4-3. Els argentins necessitaven un altre miracle, però han perdut els nervis i Maximilano Meza ha desaprofitat l'última ocasió. França tanca, patint, un resultat que la catapulta com a favorita al títol.