Com és de sobres conegut, Dacia és la marca low cost per excel·lència a Europa. Una marca que ha aconseguit situar-se de fet entre les més venudes del continent gràcies, sobretot, als seus baixos preus.

Uns baixos preus que a Dacia poden fixar als seus models degut, entre altres coses, que aquests, en molts casos, no expliquen amb segons que sistemes de seguretat activa o passiva o segons quins sistemes d'ajuts a la conducció.

En aquest sentit, el fet que Dacia no doti de sèrie a molts dels seus models amb aquest tipus de tecnologia és el que ha provocat que models com el nou Sandero o el Spring hagin obtingut puntuacions molt baixes en les últimes proves realitzades per l'Euro NCAP.

Es pot destacar que aquest tipus de proves han canviat en els últims anys, sent ara molt més exigents precisament pels avenços en matèria de tecnologia aplicada a la seguretat. La immensa majoria dels models generalistes hi compten ja, per això en les proves ja els consideren imprescindibles per tenir una bona puntuació.

No és el cas de Dacia, i molt menys en les seves versions de sèrie, que són les que en aquest tipus de test de l'Euro NCAP es posen a prova. En aquest sentit, no és qüestió de ser un model prèmium per obtenir les cinc estrelles, sinó de comptar amb ajuts i sistemes de seguretat ja per a l'agència europea imprescindibles. El millor exemple és el nou Skoda Fabia, l'utilitari que ha aconseguit la màxima puntuació.

Les proves Euro NCAP no són d'ajuda per a Dacia, una marca que aconsegueix molt mals resultats

Si ens centrem en el nou Sandero Stepway, aquest nou model ha obtingut tan sols 2 estrelles, sent les categories en les quals aquests ajuts i sistemes són imprescindibles per aprovar les que més punts li han restat. Aquestes han estat les seves puntuacions: Ocupant adult: 70%, Ocupant infantil: 72%, Usuaris vulnerables de la carretera: 41% i Safety Assist: 42%.

Però la bufetada se l'ha portat el Spring, el primer model cent per cent elèctric de Dacia que ha aconseguit tan sols una estrella. De fet, tan sols ha estat capaç d'aprovar en una de les quatre categories: Ocupant adult: 49%, Ocupant infantil: 56%, Usuaris vulnerables de la carretera: 39% i Safety Assist: 32%.

 

Uns resultats que, ull, malgrat que no són els que a Dacia desitjarien, no impliquen en cap cas que aquests models no siguin segurs.

El que sí que és cert és que, en ser models low cost, molts sistemes que avui dia ja són habituals en la gran majoria de models nous no estan presents en les versions d'accés dels Dacia, especialment en el cas del Spring, un model que, això sí, pot presumir de ser des que va arribar al mercat u dels elèctrics més venuts a Europa.