L'Ibex i l'Eurostoxx han agafat la ruta dels descensos en una jornada en què Mario Draghi ha citat a Milà la similitud amb "els temps foscos". Les borses europees s'han mostrat més pessimistes que no pas Wall Street.

En el cas de l'Ibex, el pes de les devolucions per les clàusules terra als bancs pot ascendir en el seu conjunt a uns 4.000 milions d'euros, que es restaran dels seus beneficis del 2016. Divendres comença el sector bancari la temporada de presentació de resultats i el mercat està aplicant els descomptes.

Però no ha estat només aquest sector l'afectat per les retallades, sinó que la majoria d'activitats s'han vist embolicades en les pèrdues, a excepció d'IAG i el turisme.

El que va passar aquí es va repetir a Europa, on la confiança dels consumidors s'està mantenint estable. L'euro ha pujat a 1,704 dòlars. El Bundesbank ha assenyalat que la compra de deute públic ha depreciat l'euro un 6,5%.

Donald Trump ha dit que podria rebaixar els impostos a les empreses fins a un 15-20% i reduir les regulacions un 75% per dinamitzar l'economia. També ha assegurat que vol un "comerç just". El Dow Jones ha obert amb un descens del 0,09%. En mitjans polítics es pensa que, igual com va passar sota la presidència de Reagan, la normalitat política interna tornarà a imposar-se aviat.

No obstant això, l'or ha pujat l'1,07%, fins a 1.212,65 dòlars. Demà, el Tresor provarà de col·locar lletres per valor d'entre 2.000 i 3.000 milions d'euros. Potser troba una jornada més temperada.