Es va acostant la data de la Loteria de Nadal, i les cues a les administracions més premiades al llarg de la història d'aquest sorteig van creixent per fer-se amb una butlleta que pugui portar el premi gros.

🍀 Loteria de Nadal 2023: novetats, premis i tot el que has de saber

🤑 Aquests són els números de la Loteria de Nadal 2023 més buscats a Barcelona
 

El preu del dècim en una administració de loteria és de 20 euros (o una mica més si no el compres en una administració). També hi ha qui els ven en participacions entre amics i famílies, i com et pots imaginar, hi ha qui els compra i espera revendre'ls per treure un benefici econòmic de l'operació. Però, ¿es poden revendre les butlletes comprades a un preu superior? Ja t'avanço que no, està totalment prohibit per l'article 2 de la Instrucció General de Loteries.

La legislació sobre la venda de loteria

Aquest article, que també fa referència a la impossibilitat de revendre la Loteria del Nen que se celebra el dia 6 de gener, diu que la reventa amb sobrepreu dels bitllets de loteria queda totalment prohibida sota la legislació vigent en matèria de contraban i defraudació.

A més, l'article 8 de la mateixa legislació sobre loteries indica que les administracions de loteries oficialment registrades són els únics organismes autoritzats a vendre'n. Cal destacar, que aquestes administracions poden tenir venedors autoritzats que depenguin exclusivament d'ells per vendre les butlletes.

Si tens l'autorització legal per poder vendre loteria de Nadal, autorització atorgada per la "Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE)", podràs fer-ho amb un recàrrec màxim d'un 20%.

La multa per revendre loteria

Aquells que intentin revendre dècims de la Loteria de Nadal fora dels límits legals s'exposen a sancions econòmiques considerables, segons ha informat el sindicat de Tècnics del Ministeri d'Economia i Hisenda (Gestha). Aquestes penalitzacions equivaldrien almenys a la meitat del premi obtingut. A més, els compradors involucrats en aquesta pràctica il·legal enfrontarien impostos addicionals sobre el sobrepreu de compra, amb la condició que l'import de compra no superi els 24 euros.

Perquè la revenda de dècims sigui legal, cal obtenir prèviament l'autorització de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE). Aquelles organitzacions que vulguin vendre Loteria de Nadal amb un recàrrec no poden aplicar un sobrecost superior al 20%.

Pel que fa a la venda de dècims premiats amb la intenció de blanquejar diners, el grup Gestha adverteix que les sancions podrien superar la meitat del premi obtingut. Tot i això, els compradors fraudulents només estarien obligats a pagar impostos sobre el sobrepreu del dècim, sempre que puguin demostrar l'origen legítim dels fons, evitant penalitzacions addicionals per l'acte fraudulent.