Daniel Clowes torna a l’activitat amb Paciencia, una acolorida i futurista història d’amor

Daniel Clowes, una de les firmes més influents del còmic contemporani, posa fi a cinc anys retirat de l’activitat editorial amb Paciencia, novel·la gràfica publicada a casa nostra pel segell Fulgencio Pimentel un mes abans que surti a la venda als Estats Units. 

Any 2012. Jack, prototípic personatge “normal” dels que habiten l’univers creatiu clowesià, amaga a la seva dona, Paciencia, que treballa repartint publicitat. Ella, que acaba de descobrir que està embarassada, mai li ha confessat coses ocorregudes en la seva adolescència i que anys després la continuen turmentant i angoixant. Un dia, un assassí entra a casa i mata Paciencia. Fet dramàtic que perseguirà a Jack fins a l'any 2029. Salt en el temps que a la vegada és la translació d’un present anodí a un futur psicodèlicament lluminós i esperançador.  

Història d’amor més enllà dels límits existencials empeltada de thriller noir i ciència ficció (gènere que Clowes ja va temptejar a The Death-Ray, 2011); l’autor de títols referencials com Ghost World (1997), David Boring (2000) o Wilson (2010), entrega, potser mogut per la paternitat o l’operació a cor obert a que es va haver de sotmetre el 2009, la que molt probablement sigui la seva obra més complexa, reflexiva i emotiva. 

Aquest 2016 també està previst que s’estreni Wilson, tercera adaptació cinematogràfica d’una obra de Daniel Clowes després de Ghost World (2001) i Art School Confidential (2006). Amb guió escrit pel mateix Clowes, la pel·lícula ha estat dirigida per Craig Johnson: True Adolescents (2009) i The Skeleton Twins (2014), i té com a protagonistes Woody Harrelson i Laura Dern.  

Paciencia. Daniel Clowes. Fulgencio Pimentel. Logroño, 2016. 180 pàgines.