L'ombra de la invasió russa a Ucraïna ha planat sobre la reunió anual de l'Assemblea General de l'Organització Nacions Unides (ONU), encara més després de l'anunci del president rus, Vladímir Putin, que el passat dimecres va afirmar que el Kremlin posava en marxar una "mobilització militar parcial" de la població després de les darreres derrotes de l'exèrcit rus. Aquesta decisió s'ha llegit mundialment com una escalada bèl·lica, davant de la qual el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat acció per part de la comunitat internacional. Zelenski ha utilitzat el seu discurs davant de les Nacions Unides per exigir al món càstigs més durs contra Rússia i per reclamar més suport militar al seu país, descartant per ara qualsevol possibilitat de negociar la pau.

"S'ha comès un crim contra Ucraïna i exigim un càstig just", ha remarcat el president ucraïnès. Aquest càstig, ha assenyalat, s'ha de traduir en sancions, un bloqueig del comerç i les relacions amb Moscou, la retirada del dret al vot en òrgans internacionals, restriccions als visats per als russos o la creació d'un tribunal especial que jutgi els crims comesos, entre altres coses. Unes demandes que Zelenski reclama des de fa mesos, però que prenen un nou pes a la llum de l'escalada que va anunciar Putin. 

Les negociacions de pau, en segon pla

Davant d'aquesta escalada militar, que suposa la probable crida a files de 300.000 reservistes, Zelenski ha deixat de banda per ara la possibilitat de negociar la pau entre els dos països. La contraofensiva ucraïnesa, que els ha permès recuperar bona part del territori ocupat per Rússia, ha estat un cop dur pel Kremlin, que encara es tanca més que abans. El president ucraïnès a més denuncia que Moscou només parla de diàleg quan vol guanyar temps per reagrupar-se. Segons ha subratllat, totes les accions russes demostren que "Rússia vol guerra", per la qual cosa Ucraïna vol seguir equipant-se per aquesta. 

En aquest context, Zelenski ha tornat a demanar als seus aliats més suport militar, especialment armes de llarg abast i defenses aèries, per poder continuar la seva contraofensiva. "Podem tornar la bandera ucraïnesa a la totalitat del nostre territori. Podem fer-ho amb la força de les armes, però necessitem temps", ha remarcat.

Malgrat aquesta determinació per seguir avançant en la recuperació del seu territori, sospiten de les properes passen que pot voler prendre Moscou. "Rússia vol passar l'hivern al territori ocupat d'Ucraïna i preparar les seves forces per intentar una nova ofensiva. Noves Butxes, noves Iziums...", ha exposat Zelenski i ha afegit: "Com a mínim, volen preparar fortificacions a terres ocupades i dur a terme una mobilització militar a casa".