Després de perdre una part considerable del territori que havien ocupat des del febrer, l'exèrcit rus fa dies que d'optar constantment per la retirada davant de la contraofensiva ucraïnesa. En aquest context, l'anunci d'aquests dimecres del president rus, Vladímir Putin, sobre una "mobilització militar parcial" de la població no ha sorprès Kíiv.  L'assessor presidencial ucraïnès Mykhailo Podolyak ha afirmat que la mobilització és un pas previsible del Kremlin i ha augurat que aquest no serà ben rebut per la població, en declaracions a Reuters. A través de les seves xarxes socials, Podolyak ha ironitzat: "Encara va tot segons el pla, no? La vida té un gran sentit de l'humor". 

TUIT ucain mobilitzacio

Fins al moment, altres membres del govern ucraïnès han mantingut silenci davant de l'anunci del líder rus. Malgrat tot s'espera que arribin més reaccions de Kíiv, en especial tenint en compte, ja que està tenint lloc aquests dies la reunió anual de l'assemblea de l'Organització de Nacions Unides (ONU), la qual està marcada per la invasió russa. 

Els països del món reaccionen a Putin 

La mobilització de Putin no està sent ben rebuda per la comunitat internacional, on s'ha identificat aquest moviment per part del Kremlin com una escalada en el conflicte. El ministre d'Economia, Robert Habeck, ha qualificat de "greu i errònia" la decisió del líder rus. "Per a mi i per al govern és clar que continuarem donant a Ucraïna tot el nostre suport en aquests moments difícils", ha afirmat Habeck. En aquesta línia també s'ha pronunciat el president txec,  Petr Fiala, qui ha assegurat: "La mobilització parcial anunciada per Vladímir Putin és un intent d'escalar encara més la guerra (...). L'ajuda a Ucraïna és necessària i hem de continuar". 

Els Estats Units han tingut una reacció més agressiva. L'ambaixadora estatunidenca a Ucraïna, Bridget Brink, ha assegurat que la mobilització que ha presentat Putin és una mostra de debilitat de l'exèrcit rus.  "Els referèndums i la mobilització simulats són signes de debilitat, de fracàs rus", ha sentenciat a través de les xarxes socials i ha afegit: "Els Estats Units mai reconeixeran la pretensió de Rússia d'un territori suposadament annexat d'Ucraïna".

En canvi, la Xina ha mantingut una postura molt més moderada pel que fa a la nova estratègia russa respecte a la invasió a Ucraïna. Pequín ha tornat a instar a les dues parts del conflicte a dialogar per tal de trobar una manera d'abordar les preocupacions de seguretat dels dos països. És a dir, manté la seva distància i l'aposa del diàleg.