La Xina ha marcat distàncies, novament, amb Occident. Mentre estats com França, Alemanya, Espanya o la Unió Europa mostraven la seva solidaritat amb Israel i condemnaven els atacs terroristes contra la comunitat israeliana per part de Hamàs, la Xina s'ha volgut mostrar equidistant i ha demanat "la fi de les hostilitats" i ha defensat els dos estats per tal de protegir els civils. Segons Pequín, es tracta d'una "recrudescència de les tensions i la violència" i avisa que "l'estancament prolongat del procés de pau és insostenible".
🔴 Guerra a Israel, DIRECTE | Última hora de Hamàs, conflicte amb Gaza i Palestina, morts i reaccions
La Xina, aliada de l'Iran, que dona suport als atacs
En un comunicat del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina, Pequín ha defensat l'Estat independent de Palestina com a via "fonamental" per al conflicte. "La comunitat internacional ha d'actuar amb més urgència, augmentar la seva aportació a la qüestió palestina, facilitar la ràpida represa de les negociacions de pau entre Palestina i Israel i trobar una manera d'aconseguir una pau duradora", va reclamar Pequín. Sobre això últim, la Cancelleria ha assegurat que la Xina "continuarà treballant sense descans amb la comunitat internacional" per a aconseguir-ho.
La Xina no considera Hamàs com a grup terrorista, mentre que Occident sí que ho fa. Israel ha declarat l'estat de guerra a tot el país, així com ha demarcat una zona militar tancada al voltant de Gaza, amb plans per evacuar a tots els residents de la zona. En la geopolítica mundial, la Xina i l'Iran són aliats i mostren tensions amb els Estats Units i Occident. En aquest marc, Iran és un clar aliat de Palestina i ha donat suport a l'atac de Hamàs. Alhora, Qatar ha demanat "màxima contenció", tot i responsabilitzar "únicament Israel" de l'escalada, mentre Egipte també s'ha situat en l'equidistància i ha fet una crida a "la màxima moderació".
Egipte com a moderador
Precisament, la presidència d'Egipte ha assegurat que manté "intensos contactes" amb Israel i Palestina per frenar les hostilitats. El portaveu de la Presidència, Ahmed Fahmi, va dir que el cap d'Estat egipci, Abdelfatah al Sisi, va subratllar que "Egipte duu a terme intensos contactes amb les parts israeliana i palestina i amb actors internacionals i regionals, amb la finalitat de contenir l'actual escalada".
Al Sisi "ha advertit del perill que la situació es deteriori i es llisqui cap a una major violència i una deterioració de les condicions humanitàries a la Franja de Gaza i portin a tota la regió en un cercle viciós", ha dit. Fahmi ha apuntat també que el mandatari egipci ha mantingut una conversa telefònica amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, per a "abordar les consultes i la coordinació en relació amb els esforços per a detenir l'actual escalada a Gaza entre les parts palestina i israeliana".
"Els dos presidents van expressar la seva profunda preocupació pel successiu i perillosa deterioració dels esdeveniments, i han subratllat la necessitat que tots els esforços (...) se centrin en aquest moment a detenir l'escalada i la violència, i exercir els màxims nivells de moderació, per a contenir la situació i evitar la pèrdua de més vides". Egipte, signant de la pau amb Israel el 1979 i mediador clau entre Palestina i Israel, va liderar els esforços de mediació el maig passat per a una treva entre Israel i les milícies palestines de la Franja de Gaza després de cinc dies d'una intensa escalada que va deixar almenys 35 morts, la immensa majoria habitants de Gaza, així com abundants danys.