El Partit Comunista de la Xina (PCX) celebra aquest dijous el centenari de la seva fundació amb grans fastos commemoratius, estrictes mesures de seguretat contra la Covid-19 i una campanya de propaganda a gran escala a tot el país.

La ciutat de Pequín s'ha engalanat amb grans instal·lacions florals, banderes nacionals davant les portes de les cases i cartells vermells recordatoris de l'efemèride, mentre que la seva icònica plaça de Tiananmen ha rebut aquest matí al president xinès i secretari general del PCX, Xi Jinping. 

Secretisme i seguretat

Les estrictes mesures de seguretat i el secretisme han protagonitzat les jornades prèvies al centenari: feia diversos dies que la plaça de Tiananmen estava tancada amb pany i clau i el transport públic en zones cèntriques de la capital s'ha vist obligat a canviar horaris i rutes mentre es portaven a terme els preparatius.

Tot i que no s'ha fet públic cap programa oficial, però s'esperen espectacles de llums, actuacions en directe i focs artificials per donar pompa a l'aniversari, que també se celebrarà a Xangai, ciutat que el 23 de juliol de 1921 va albergar el primer congrés del Partit amb la participació de 13 delegats, entre ells Mao Zedong, fundador i líder de la República Popular de la Xina des de 1949 fins a la seva mort el 1976.

 

Partido comunista china centenario 100 años / EFE (1)Policies controlen a la gent prop de la plaça de Tiananmen, a la Xina a Pequín / EFE

Una celebració arreu del país

Una celebració arreu del país Mao - que només recordava que el congrés fundacional s'havia produït al juliol - va prendre personalment la decisió que se celebrés l'1 de juliol, efemèride oficial des de 1941.

A més de Xangai (a l'est), també ciutats com Tianjin (nord), Wuhan (centre) i Chongqing (sud) il·luminaran el cel amb figuretes de la falç i el martell, mentre que a la ciutat semiautònoma de Hong Kong les autoritats han prohibit la tradicional protesta antigovernamental de l'1 de juliol en coincidència amb l'aniversari del seu retorn, en 1997, a sobirania xinesa.

La Policia de Hong Kong desplegarà 10.000 agents per "prevenir incidents adversos" i podria tancar el Parc Victoria, un dels llocs on els manifestants de Hong Kong solien congregar-se en senyal de protesta, informa la premsa local.

La propaganda, protagonista

D'altra banda, el partit ha tractat treure profit de l'efemèride per enfortir una narrativa favorable als seus interessos i ha projectat  pel·lícules sobre la fundació del PCX fa cent anys a concursos a la televisió o l'estrena d'òperes "revolucionàries".  Una de les seves apostes és la causa del "rejoveniment de la Xina" amb el qual els líders de país asiàtic justifiquen el seu exercici de poder i que protagonitzen mostres com El gran viatge, un film exhibit aquests dies al Museu de la Capital sota la premissa que, gràcies al PCX, "la Xina camina cap a un futur brillant".

Sota el mateix títol es va escenificar dilluns un gran espectacle que va repassar els principals "èxits" de la història del Partit, com la victòria en la Guerra Civil contra els nacionalistes del Kuomintang (1927-1949) i contra la invasió japonesa (1937-45) o el procés de reforma i obertura econòmica de finals de la dècada de 1970.

 

China comunismo partido comunista / EFEOficials de la Policia Armada del Poble fan guàrdia en la plaça de Tiananmen, a Pequín, la Xina / EFE

Reafirmar el patriotisme

El Partit, clandestí en els seus inicis, té ara més de 95 milions de membres i impregna la vida política econòmica i social de la Xina fins al punt que en els exàmens del gaokao (equivalent de la selectivitat) van caure aquest any preguntes "patriòtiques" relacionades amb la història de la seva formació.

"La ideologia s'ha convertit en temps de Xi en una variable transcendent per preservar la sobirania del projecte que representa el PCX. Ha quedat palès que per a aquest preval la consolidació interna dels seus progressos, sempre sota el seu model econòmic i sociopolític", comenta l'expert espanyol Xulio Ríos.

En aquest sentit, també han cobrat protagonisme aquest any els simposis organitzats per les escoles del Partit perquè els seus membres revalidin la seva fe en el marxisme "amb característiques xineses" i l'anomenat "turisme vermell" per a jubilats, curiosos i comunistes convençuts.
 

China 100 años partido comunista / EFE

Treballadors en la plaça de Tiananmen, amb motiu de la celebració del centenari de la fundació del Partit Comunista de la Xina, a Pequín / EFE

 

No obstant això, les celebracions obvien els períodes més controvertits en la història deL PCX, com la campanya del Gran Salt Endavant (1958-1961, que va causar la mort per inanició de milions de camperols) o el caos i la violència que van ser la tònica durant la Revolució Cultural (1966-1976). 

 

 

Oficial de la Policia Armada del Poble vigilen en la plaça de Tiananmen, a Pequín, la Xina / EFE