Israel ha justificat l'atac sobre l'ONG World Central Kitchen (WCK) al·legant que van identificar erròniament els combois. Tanmateix, aquesta justificació no ha satisfet el fundador de l'organització, el xef José Andrés, qui ha retret que els seus treballadors van ser víctimes d'un atac sistemàtic. "Aquesta no va ser només una situació de mala sort en la qual es va llançar una bomba al lloc equivocat", ha lamentat Andrés en una entrevista amb Reuters, on ha afegit: "Això es va produir al llarg d'uns 1,5, 1,8 quilòmetres, amb un comboi humanitari molt definit que tenia rètols a la part superior, al sostre, un logotip molt colorit del qual evidentment estem molt orgullosos. És molt clar qui som i què fem", El xef ha lamentat: "Vam ser atacats sistemàticament, cotxe a cotxe". 

"Vam intentar dir a les FDI (Forces de defensa d'Israel) el que estaven fent, que ens estaven apuntant en una zona de distensió, controlada per les FDI. Ells sabien que el nostre equip es movia en aquesta ruta amb tres cotxes", ha remarcat Andrés. El xef sosté que els seus treballadors i la seva organització va ser atacada de forma deliberada i ha alertat: "Cap país democràtic i cap exèrcit no pot tenir com a objectiu civils i treballadors humanitaris". 

Les explicacions de l'Exèrcit d'Israel, després sostingudes pel mateix primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no són suficients per a l'entitat. "Ells explicaran la història que vulguin dir, però el que sé és que vam ser atacats deliberadament sense parar fins que tots van estar morts en aquest comboi", ha defensat Andrés, qui ha afegit: "Aquest no pot ser el paper d'un exèrcit que té centenars d'avions no tripulats sobre Gaza en qualsevol moment". El fundador de WCK exigeix una "investigació independent". 

L'alerta d'Oxfam: la fam al nord de Gaza

Oxfam Intermón alerta que la població al nord de Gaza "es veu obligada a sobreviure amb una mitjana de 245 calories al dia" des del gener a conseqüència de l'ofensiva militar d'Israel. És a dir, fa més de tres mesos que els palestins d'aquesta part de la Franja mengen al dia l'equivalent a 100 grams de pa de mitjana, remarca l'ONG en un comunicat publicat aquest dijous. "S'estima que encara hi ha més de 300.000 persones atrapades a la zona, sense possibilitat d'abandonar-la", recorden. Aquesta minúscula quantitat de menjar suposa menys del 12% de les 2.100 quilocalories diàries necessàries per persona, segons detalla l'entitat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!