El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha admès que l'exèrcit israelià ha matat de forma "no intencionada" els set treballadors humanitaris de l'ONG World Central Kitchen i un home palestí aquesta matinada a la Franja de Gaza. En un missatge d'agraïment a l'equip sanitari que el va operar aquest dilluns d'una hèrnia ha afirmat que "per desgràcia, en l'últim dia va haver-hi un cas tràgic en el qual les nostres forces van aconseguir de forma no intencionada a gent innocent en la Franja de Gaza". El primer ministre ha advertit que s'investigarà de "manera exhaustiva" el succés. Tanmateix, ha defensat que són coses que "succeeixen a la guerra", i ha afegit que "farem tot el possible perquè no torni a succeir". Només una estona abans, l'exèrcit ha anunciat que l'atac, que ha obligat l'ONG a suspendre les seves activitats, l'investigarà una entitat militar independent, el Mecanisme de Recerca i Avaluació de Fets.

Bombardeig d'Israel

Els treballadors de l'ONG del xef José Andrés han mort aquesta matinada durant un bombardeig d'Israel al centre de Gaza. Els seus cossos, coberts per armilles antibales negres amb el logo de WCK i casc de protecció, segons mostren fotografies difoses a través de les xarxes socials, han estat traslladats a l'Hospital Màrtirs del Aqsa en la mateixa ciutat de Deir al Balah, d'acord amb fonts mèdiques. Entre els treballadors hi havia quatre de nacionalitat estrangera: un britànic, un polonès, un australià i un ciutadà amb doble nacionalitat estatunidenca-canadenca. I es creu que es tracta dels primers treballadors humanitaris estrangers assassinats a la guerra de Gaza des del 7 d'octubre, i que ja ha causat més de 32.800 víctimes mortals, la majoria dones i nens.

L'aclamat xef espanyol José Andrés, fundador de l'ONG, ha lamentat al seu compte de X la pèrdua de diversos "germans i germanes". "Estic desconsolat i afligit per les seves famílies i amics i per tota la nostra família WCK. Són persones... àngels... amb els quals he servit a Ucraïna, Gaza, Turquia, el Marroc, Bahames i Indonèsia. No són gent sense rostre ni nom. El govern israelià ha de posar fi a aquesta matança indiscriminada", ha escrit. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha manifestat i ha exigit a Israel que aclareixi les circumstàncies de l'atac. En una intervenció en el campament de refugiats de Jabal a l'Hussein a Amman, ha expressat el seu condol per les víctimes del bombardeig. "Exigeixo i espero que el govern israelià aclareixi les circumstàncies d'aquest brutal atac que s'ha emportat la vida de set persones que només feien cooperar".

Per la seva banda, el portaveu de les Forces de Defensa d'Israel (IDF), Daniel Hagari, ha explicat en un missatge que ha parlat personalment amb el xef José Andrés per expressar-li les seves condolences per les morts dels treballadors.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!