La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, viatjarà aquest diumenge a Lampedusa, tal com li va demanar ahir per escrit la primera ministra italiana, Georgia Meloni, davant la crisi migratòria que s'ha accentuat aquesta setmana a l'illa. Després de l'arribada de més de 10.000 migrants a l'illa italiana de Lampedusa —que té una població d'uns 6.000 habitants—, la més pròxima a l'Àfrica, en només tres dies, Meloni va escriure ahir una carta a la presidenta de la Comissió, demanant-li que visités la zona "per a comprendre personalment la gravetat de la situació". L'arribada de migrants a l'illa ha descendit en les últimes hores, però hi ha encara almenys 2.500 persones que estan esperant el trasllat a centres d'acolliment.

Meloni, ultradretana i líder del partit Fratelli d'Italia, ha demanat també que s'acceleri l'aplicació de l'acord migratori que Brussel·les va signar amb Tunísia el mes de juliol passat i que incloïa una ajuda de més de 1.000 milions d'euros per a "garantir l'estabilitat financera del país nord-africà" i cooperar en matèria migratòria "contra el tràfic de persones", mesura que els crítics van assenyalar com un pagament de la UE a canvi d'un control estricte de fronteres per part de Tunísia per evitar el pas de migrants cap a Europa a través del Mediterrani. 

migrants lampedusa efe
Més de 10.000 migrants han arribat a Lampedusa en 72 hores / Foto: EFE

Itàlia, estricta

Meloni va anunciar ahir un paquet de mesures per a dissuadir als migrants que tractin d'arribar de manera irregular a Itàlia, entre elles, la d'ampliar fins als 18 mesos, el màxim que permet la llei, el període d'internament en els centres de detenció de les persones que esperen la repatriació. Amb les xifres en constant evolució, des de principi d'any han desembarcat a Itàlia 127.207 immigrants, gairebé el doble que els 66.237 del mateix període del 2022 i el triple que els de 2021 (42.750), segons dades del Ministeri de l'Interior actualitzats ahir. 

El ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Piantedosi, va demanar aquest dijous a la Unió Europea (UE) que mediï per a "potenciar" les repatriacions d'immigrants des de Tunísia. Piantedosi va mantenir una conversa telefònica amb la comissària europea per a Afers interiors, Ylva Johannson, i li va subratllar "la necessitat de potenciar les repatriacions des de Tunísia (dels immigrants) cap als seus països d'origen". "Hem compartit la necessitat de desenvolupar una nova estratègia operativa europea contra els traficants d'éssers humans", va declarar en un comunicat el ministre italià. L'objectiu de Roma és frenar les sortides de pasteres des de les descontrolades costes de Líbia i Tunísia.

Les autoritats locals proclamen l'estat d'emergència

Davant l'onada migratòria dels darrers dies, l'Ajuntament de Lampedusa ha proclamat l'estat d'emergència per a exigir ajuda al Govern nacional de Georgia Meloni, que va arribar en poder prometent una millor gestió migratòria, que es travessa un moment molt enrevessat. "Avui l'Ajuntament ha declarat l'estat d'emergència. Hem reclamat el que demanem des de fa mesos, que es tracti de protegir l'illa amb naus, ajuda i suport per a una illa que en aquests mesos ha estat en fort estrès", va explicar als mitjans l'alcalde, Filippo Mannino, aquest dijous. 

pastera lampedusa migrants migració efe
Pastera a Lampedusa / Foto: EFE

Més de 10.000 migrants en 72 hores

L'arribada de gairebé 10.000 persones en 72 hores ha provocat grans aglomeracions de migrants en el moll de Favaloro, que després de llargues hores d'espera reclamaven allotjament i han estat contingudes per un cordó d'agents de la policia fronterera italiana, entre forcejaments i moments de tensió. El rècord es va donar dimarts, amb l'arribada de 5.112 migrants en 110 embarcacions. Quan els immigrants arriben a l'illa són portats al seu únic centre d'acolliment primari, gairebé sempre en condicions més que precàries i en situació d'amuntegament, per la qual cosa les autoritats cerquen accelerar els trasllats. Durant els darrers dies molts dels migrants, entre ells almenys 257 menors no acompanyats, han estat traslladats a localitats sicilianes com Trapani, Porto Empedocle, Augusta i Catània.

creu roja migrants lampedusa efe
Migrants a Lampedusa atesos per Creu Roja / Foto: EFE

L'ultradretà Salvini suca pa

Aprofitant l'onada migratòria que desborda Lampedusa, el també ultradretà Matteo Salvini, líder de la Lega i vicepresident del govern de Meloni, ha aprofitat per estendre el seu discurs antiimmigració. Salvini ha assenyalat que el que passa a l'illa italiana és "el fracàs d'Europa", a la qual retreu que és "inexistent, llunyana i còmplice" per "abandonar als països per afrontar els problemes".  Salvini també ha afirmat que "quan arriben 120 vaixells no és un episodi espontani sinó una acció de guerra" i que l'assumpte haurà de ser tractat en profunditat dins del Govern. "Estic convençut que darrere d'aquest èxode hi ha una direcció. Ho tractarem dins del govern italià perquè no podem tornar a assistir a escenes com aquestes", ha conclòs.