Molts han corregut a desmentir les teories de dos professors de la University College de Londres, però l'acreditació acadèmica que tenen aquests fa que la seva teoria es torni a posar en relleu. Parlem del volcà de La Palma i les conseqüències catastròfiques mundials que pot tenir, segons el que defensen dos experts des de fa anys.

Amb la nova erupció, ha tornat a aparèixer el fantasma del seu estudi i les explicacions que des del 2001 defensen. Fins i tot la televisió pública espanyola, des del seu canal La 2, va comprar la teoria i va emetre un reportatge amb tot luxe de detalls que ara trobem publicat a YouTube.

"Un tsunami gegant"

Els investigadors Steven Ward i Simon Day porten dècades analitzant el terreny canari i mantenen una hipòtesi: "Cumbre Vieja pot produir un tsunami gegant si el volcà es desprèn i acaba enfonsant-se al mar provocant una onada enorme. La roca que 'cauria al mar' tindria una llargària i una amplada de 24 quilòmetres. La velocitat a la qual arribarien aquestes onades faria que avancés a uns 100 metres per segon, agafant un ritme similar al d'un tren exprés". A més, per preveure la catàstrofe, asseguren que durant les setmanes anteriors, "hi hauria una violenta activitat del volcà amb grans fumarades que expulsarien columnes de cendra sense parar, la lava destruïria boscos i els moviments sísmics es carregarien pobles". En total, "500 quilòmetres cúbics d'illa començarien a enfonsar-se i originarien una onada de 900 metres que acabaria, hores després, carregant-se una part d'Europa i l'Àfrica".

Malgrat que l'impacte seria a escala mundial, afectaria especialment des de la costa del Canadà, el Carib, Brasil i els Estats Units, "on Nova York quedaria totalment enfonsada i es provocaria una crisi econòmica que faria replantejar un nou ordre social". Fins a  arribar a la costa est americana, hi hauria una espera de nou hores i arribaria en forma de cicles de vint onades de 150 metres cadascuna. Per Day: "Els volcans, quan es mouen, tenen la capacitat de canviar el món". 

Els contraris a la teoria defensen que aquests investigadors universitaris creen un alarmisme innecessari. Realment, no s'espera que ocorri un megatsunami, ni a l'oceà Atlàntic ni en cap altre. Perquè ocorregués hauria de produir-se una gran esllavissada de terra de forma pràcticament instantània. Si no fos ràpida o s'ensorrés per etapes, com és habitual, els efectes serien locals. De fet, en el llit marí de La Palma hi ha dipòsits de vuit esllavissades de vessant volcànic. El més gran té un volum de 350 quilòmetres cúbics i s'ha observat que es van dipositar intermitentment. 

Malgrat tot, les teories es mantenen i ambdós continuen lligats al món acadèmic. De fet, fins i tot Ward té un canal propi a YouTube on explica diferents moviments sísmics i les seves teories. Arran dels dubtes que ha generat recuperar aquest estudi, el president de l'Institut Espanyol per a la Reducció de Desastres, José Antonio Aparicio, nega la major: "Aquesta és una predicció apocalíptica construïda a propòsit per a la BBC i on asseguren que el col·lapse de 500 km³ de terra dels vessants del volcà propagaria un megatsunami que podria arrasar les costes americanes amb onades de 50 metres d'altura a Florida i el Carib, i de 40 al nord del Brasil".

I afegeix: "Lluny d'aquesta hipòtesi tremendista, l'expert Charles L. Mader, basant-se en els càlculs de l'enginyer suís Hermann M. Fritz sobre el mètode SWAN, limita els efectes d'aquests esllavissades en el pitjor dels supòsits imaginables a onades de tres metres al Carib i a un màxim de deu metres a les costes d'Àfrica i Europa".