Amb la retirada de Kíiv, deixant enrere centenars de víctimes de crims de guerra, i la concentració al Donbass, on Ucraïna creu que ja ha començat l'ofensiva final, Vladímir Putin va decidir el passat cap de setmana portar a terme alguns canvis en la direcció de les seves tropes sobre el terreny ucraïnès per millorar la seva estratègia militar, que fins ara no li ha funcionat. Amb aquesta reorganització, Aleksandr Dvórnikov, s'ha situat al capdavant de l'exèrcit rus i s'encarregarà de dirigir-lo a l'est d'Ucraïna, una zona on ja té experiència. Davant d'aquests fets, l'Institute for the Study of War (ISW), un think-tank nord-americà que cada dia publica un informe sobre l'evolució de la guerra, assegura que no és una sorpresa que sigui Dvórnikov qui assumeix el comandament en el context actual, però alhora consideren que la seva entrada no suposarà cap gran canvi en les tropes russes, ja que moltes han patit danys materials i s'han de reorganitzar, i la resta té greus problemes de moral. Ara bé, qui és Aleksandr Dvórnikov? Aquest home de confiança de Putin és especialment conegut per la seva participació en la guerra de Síria, que li va valdre el seu sobrenom: el carnisser de Síria. 

La seva trajectòria militar 

Dvórnikov dirigeix ​​el districte militar del sud des del setembre de 2016, culminant una carrera militar que va començar el 1978 quan es va graduar a l'escola militar Ussuriysk Suvorov, un internat militar soviètic, amb 18 anys. Aleshores, el jove va servir com a comandant d'escamot, comandant de companyia i cap d'estat major de batalló al districte militar de l'Extrem Orient durant la dècada dels 80. Entre 1991 i 1994, la carrera de Dvórnikov es va disparar: primer, va exercir com a comandant adjunt i després comandant d'un batalló de fusells motoritzats assignat al soviètic Grup Occidental de Forces a Alemanya. Durant els cinc anys següents, de 1995 a 2000, va exercir com a cap d'estat major i comandant d'un regiment de fusells motoritzats no especificat del districte militar de Moscou. Va continuar amb el seu camí, servint com a cap d'estat major i comandant d'un altre regiment de fusells motoritzats al districte militar del nord del Caucas fins al 2003. En aquesta època, apunta l'ISW, probablement va participar en la Segona Guerra Txetxena.

Durant els anys posteriors va continuar desenvolupant la seva carrera militar fins que, el 2015, després d'haver estat cap d'estat major del Districte Militar Central (2012-2015), es va convertir en "el carnisser de Síria" a partir de la seva participació en la guerra. Des de l'inici oficial de la intervenció russa, el setembre de 2015, fins al juliol de 2016, va comandar les forces russes a Síria. Ara per ara, és el comandant del districte militar amb més rellevància de Rússia i "un possible candidat per succeir Valery Gerasimov com a pròxim cap de l'estat major" del país, segons les informacions de l'Institute for the Study of War. La seva trajectòria, molt canviant, és típica entre els comandants russos, ja que solen canviar de districte militar amb cada promoció. Així, fins a la seva participació a Síria, va tenir un camí poc diferent del de la resta, però llavors tot va canviar. 

No és l'únic "carnisser"

L'Institute for the Study of War destaca que tot i el misticisme que s'ha generat al voltant de la seva experiència, el seu desplegament a Síria tampoc no va ser únic. De fet, tots els actuals comandants de districte militar rus, i d'altres forces, hi van participar com a caps d'estat major o comandant les forces. De fet, Dvórnikov, té menys experiència a Síria que molts dels seus companys, ja que només hi va servir uns 10 mesos, mentre que d'altres hi van ser durant dos anys. El comandament de Dvórnikov és recordat per l'objectiu dels russos contra els civils sirians, però això va ser en totes les operacions: "tràgicament, no és inusual", apunta l'ISW. Així, si bé a ell se'l coneix com a Carnisser de Síria o d'Alep, segons el think-tank, qualsevol comandant rus hauria pogut ser batejat amb aquest sobrenom, ja que tots van atacar civils i infraestructures durant la seva intervenció, fet que els converteix en còmplices dels crims. 

Amb tot, el think-tank nord-americà sí que identifica una "habilitat poc usual" en Dvórnikov, que no comparteixen els seus companys: la seva capacitat d'establir noves estructures de comandament en entorns complicats, ja que va ser el primer que va arribar a Síria. Llavors, va establir l'estructura inicial el setembre del 2015. A partir d'aquí, ha explicat en diverses ocasions la seva experiència, també quan encara estava sobre el terreny. En aquest sentit, donava especial importància a establir una estructura unificada. Segons va afirmar ell mateix, exageradament diu ISW, la seva "gran obra" va ser reconstruir les forces prosirianes destruïdes i desmoralitzades (com bona part de les russes ara mateix a Ucraïna) i les va dotar de força de combat. Ara, Putin l'hauria recuperat per fer el mateix a Ucraïna.