Com cada 23 de febrer, Rússia celebra el seu dia del Defensor de la Pàtria, que enguany coincideix amb la vigília del primer aniversari de la guerra d'Ucraïna, que va començar el 24 de febrer del 2022 amb la invasió de les tropes russes. En el seu tradicional discurs d'aquesta festivitat, Putin ha anunciat que enviarà a les Forces Armades del seu país nous míssils intercontinentals pesats Sarmat i també míssils hipersònics Kinzhal i Trikson, en el que és una nova amenaça cap a Occident dies després que donés a conèixer la suspensió de l'últim tractat de desarmament nuclear amb els Estats Units. 

En un discurs dirigit a la població russa pel dia del Defensor de la Pàtria, Vladímir Putin ha recordat als seus compatriotes el motiu d'aquesta diada: "La festa popular simbolitza la història heroica del nostre Exèrcit i de les nostres Forces Armades, la relació indestructible de totes les generacions de defensors de la Pàtria. Encarna el nostre profund reconeixement als fills i filles de la Pàtria, a tots els que han combatut abnegadament contra l'enemic pel seu poble, superant amb dignitat totes les proves i portant la victòria després de destruir les invasions enemigues", unes paraules amb un to bèl·lic molt elevat, en línia amb les seves paraules aquesta mateixa setmana en el seu discurs sobre l'estat de la nació. 

Aquest discurs coincideix amb el primer any de la guerra d'Ucraïna, i ha fet referència també a un seguit de millores per modernitzar el seu exèrcit i fer-lo més potent davant un conflicte que s'allarga: "Un exèrcit i una flota moderns i efectius són la garantia de la seguretat i sobirania del país, del seu desenvolupament estable i del seu futur. Per això, continuarem dedicant atenció prioritzada a l'enfortiment de la nostra capacitat defensiva", que es tradueix en l'aposta per nous míssils intercontinentals, que poden transportar múltiples ogives nuclears, i hipersònics.

Què són els míssils hipersònics?

D'aquesta manera, a banda de l'armament nuclear, un dels grans protagonistes a Rússia en el Dia de la Pàtria són els míssils hipersònics, una arma que l'exèrcit de Putin va utilitzar per primer cop el mes de març passat, setmanes després del començament de la guerra i quan els combats eren més intensos. Llavors, es va entendre el seu ús com una nova passa endavant de Putin en l'escalada bèl·lica del conflicte: els míssils hipersònics poden arribar a objectius des d'una distància de fins a 2.000 quilòmetres i també transportar càrregues nuclears. Concretament, els Kinzhal, als quals s'ha referit Putin, fan vuit metres de llargària, tenen un diàmetre d'un metre, pesen 4.300 quilos i poden transportar una càrrega (també nuclear) de fins a 480 quilos.