El rebuig de la societat francesa a la reforma de les pensions, aprovada per decret el passat 16 de març, va desembocar en una revolta violenta que s'ha fet notar especialment a París, però que també ha provocat incidents a altres ciutats franceses. En l'onzè dia de protestes, la ràbia i la indignació per l'endarreriment de l'edat de jubilació està lluny de remetre, al contrari, s'està estenent arreu del país. Aquest dissabte, a la població de Saint-Soline, al centre-oest de França, s'ha viscut un dur enfrontament entre manifestants ecologistes i la policia, que ha inclòs el llançament de pirotècnia contra els agents o l'incendi de furgons de la Gendarmeria Nacional Francesa.

Cap a les 12 h del migdia, més de 6.000 manifestants ecologistes, segons la policia, —30.000 segons els organitzadors—, s'han concentrat per protestar contra la construcció d'embassaments agrícoles i per defensar el cicle de l'aigua. El projecte de construcció d'aquest gran embassament té com a objectiu emmagatzemar aigua provinent de la capa freàtica durant l'hivern per poder regar els cultius durant l'estiu. Mentre que els pagesos consideren que és imprescindible per a la supervivència del sector en un context de sequera, els col·lectius ecologistes denuncien que suposa un "acaparament" de l'aigua per part de l'agroindústria en el moment del canvi climàtic. L'objectiu de la concentració ecologista, doncs, era encerclar la conca per intentar aturar l'obra, segons ha explicat un dels manifestants en declaracions a Le Monde. "Mentre el país s'aixeca per defensar les pensions, nosaltres també fem front comú per defensar l'aigua", han afirmat els manifestants.

Enfrontaments amb còctels Molotov, pirotècnia i destrals

La delegació del govern francès al departament de Deux-Sèvres, del que forma part Saint-Soline, havia emès un comunicat abans de l'inici de la manifestació en el qual alertava de la previsible presència de "diversos centenars de radicals" que estaven preparant "accions violentes" i ha cridat a prendre precaucions. En aquest sentit, s'han mobilitzat més de 3.000 policies a la zona on estava prevista la concentració.

Una hora després de l'inici de la manifestació, a mesura que els participants s'han apropat a la conca, s'han produït els primers enfrontaments amb la policia, que s'han allargat al voltant de dues hores, segons els mitjans francesos. La policia ha fet servir gas lacrimogen, granades atordidores i canons d'aigua, mentre que els manifestants han disparat explosius pirotècnics contra els agents, fet que es pot observar en un vídeo que han compartit per xarxes socials. A més, han informat que els han llençat boles de petanca, barres de ferro, destrals i còctels Molotov. Aquest atac ha provocat l'incendi de dos furgons de la Gendarmeria. 

S'ha produït la detenció d'almenys 11 persones, i hi ha hagut múltiples ferits, tant entre els manifestants com entre la policia. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha titllat la situació d'"indicible i insuportable" i ha carregat contra "la ultraesquerra i l'extrema esquerra" per haver atacat amb "extrema violència" els agents de policia.