Irlanda enfurismada. Un programa de canal de la televisió estatal de Rússia ha retransmès en un programa clips similars d'armes nuclears que destrossen Irlanda. Tot plegat forma part de la resposta del suport del Regne Unit a Ucraïna, des que va començar el passat 24 de febrer la invasió. És a dir, fa ja 70 dies. Molts polítics irlandesos han reaccionat de manera enèrgica a la retransmissió, demanant respostes diplomàtiques a Moscou. Els clips han mostrat un segment del canal u de Rússia presentat per Dmitry Kiselyov el diumenge. Un dels clips mostrava un gràfic d'un ordinador que descrivia un atac de dron nuclear submarí, llençat per un dels submarins de l'exèrcit. El presentador va afirmar que l'explosió causaria "un tsunami gegant de fins a 500 metres d'altura". Cal exposar que es tracta del canal més vist del país.
Irlanda no es menciona directament a clip, que parla d'un atac a les "Illes Britàniques". Però les imatges mostren Irlanda i Regne Unit esborrats del mapa per una arma nuclear. "No hi ha forma de detenir aquest dron submarí", diu el presentador del vídeo, que ha estat visualitzat gairebé dos milions de vegades des que es va compartir, segons informen diversos portals de notícies, entre ells NDTV. Al vídeo parlen d'un dron submarí nuclear que es diu Posidó i està en una fase experimental. "S'acosta al seu objectiu a una profunditat d'un quilòmetre a una velocitat de 200 km/h", segons Kiselyov.
And another nuclear threat to the UK from Russian state TV's Dmitry Kiselyov:
— Francis Scarr (@francis_scarr) May 1, 2022
He says his country's Poseidon nuclear underwater drone could cause a tsunami that would "plunge the British Isles into the depths of the sea" and turn them into a "radioactive desert" (with subs) pic.twitter.com/usElgqHeIG
Aquests clips, retransmesos en mitjans estrictament controlats pel govern, són una clara amenaça d'atac nuclear contra el Regne Unit a conseqüència del seu suport a Ucraïna, des de l'inici de la invasió.
La reacció d'Irlanda
La retransmissió, com no podria ser d'una altra manera, ha fet enfadar i ha irritat a diversos polítics irlandesos que han demanat una resposta contundent. El membre del Parlament Europeu Billy Kelleher ha dit a Twitter que el govern irlandès hauria de transmetre el seu disgust per la retransmissió a Rússia.
I presume someone in Irish Government is conveying our absolute disgust at these threats to Ireland.
— Billy Kelleher MEP (@BillyKelleherEU) May 2, 2022
There is no free speech in #Russia so these statements are being made with Putin’s approval.
Time to tell Russian Government that this wild language is simply unacceptable to us https://t.co/n9BX283jY7
"Suposo que algú del govern irlandès està retransmetent el nostre més absolut disgust per aquestes amenaces a Irlanda. No hi ha llibertat d'expressió a Rússia, per tant, aquestes declaracions es fan amb l'aprovació de Putin. És hora de dir-li al govern rus que aquest llenguatge salvatge és simplement inacceptable per a nosaltres", exposava el membre de Fianna Fáil. Per altra banda, el legislador Neale Richmond, del partit governant Fine Gael, ha demanat l'expulsió de l'ambaixador rus a Irlanda, Yury Filatov.
With Russian state media broadcasting blatant threats against Ireland supported by a continuing campaign of disinformation, it’s clear we need to expel Russia’s Ambassador from Ireland.
— Neale Richmond (@nealerichmond) May 3, 2022
He is just another patsy in their propaganda machine as they wage war in #Ukraine. pic.twitter.com/f8DIMFJbjA
Més dubtes sobre la neutralitat del país
La invasió russa a Irlanda i els exercicis navals davant la costa d'Irlanda han suscitat el debat a Irlanda sobre la neutralitat militar de l'estat i les dèbils forces de defensa que té el país, tal com constata un article del The Guardian.
Imatge principal: captura de Twitter del canal principal rus Россия-1 (Rússia 1) del moment en què la bomba nuclear esborraria Irlanda i Regne Unit / @francis_scarr