La Duma russa, la cambra baixa del Parlament, ha aprovat aquest dimarts una crida al president rus, Vladímir Putin, perquè reconegui la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna. A favor d'aquesta resolució, presentada pel grup parlamentari comunista, han votat 351 diputats, dels 450 que integren la Duma. Segons sembla, doncs, ara només caldria la firma del president rus perquè prosperés. 

La notícia arriba tot just després que Rússia hagi anunciat, també aquest dimarts, que algunes de les seves tropes desplegades a prop de la frontera amb Ucraïna han començat a tornar a les seves bases després d'acabar les maniobres, segons anuncia l'agència estatal Interfax. Segons recull Efe, aquestes tropes haurien conclòs els seus exercicis a l'oest i al sud. Totes aquestes unitats estaven a tocar d'Ucraïna. "Les unitats de les circumscripcions militars oest i sud que van complir les seves missions ja van començar a muntar en trens i camions, i avui es dirigiran a les guarnicions", ha declarat el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, Ígor Konaixénkov.

Al mateix temps, però, ha assenyalat que les Forces Armades de Rússia "continuen activitats d'envergadura per a la preparació de tropes, on participen pràcticament totes les circumscripcions militars, les flotes i unitats aerotransportades". Així, el portaveu ha recordat que la circumscripció militar est i forces aerotransportades participen en els exercicis de la Union Courage-2022 –Determinació aliada 2022–que tenen lloc a Bielorússia i que està previst que s'acabin el pròxim dia 20 de febrer. En aquest sentit, Konaixénkov ha indicat que els agregats militars acreditats a Minsk han estat convidats a les "accions pràctiques" dels exercicis conjunts amb soldats bielorussos. 

Situació actual: desescalada?

El Ministeri de Defensa de Rússia podria haver fet aquest dimarts el primer pas cap a una possible desescalada. Amb la retirada d'algunes de les tropes desplegades prop de la frontera amb Ucraïna, podria ser un senyal que Rússia podria fer passos enrere i allunyar-se de l'amenaça d'una invasió. Si més no, aquest ha estat el gest més concret fet fins ara per part de Rússia, que podria intentar reduir les tensions dels últims dies. Malgrat tot, tal com recullen alguns mitjans nord-americans com el New York Times, no està clar que l'amenaça de guerra hagi passat. De moment, tampoc se sap del cert quantes tropes s'estan retirant. A més, el mateix Konaixénkov ha assegurat que alguns exercicis militars continuen.

Tot plegat es produeix el dia 15 de febrer, dia que segons els Estats Units, s'hauria de produir aquest inici d'invasió d'Ucraïna. Per altra banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit aquest dilluns que creia que aquesta invasió podria produir-se el dia 16 de febrer, és a dir, aquest dimecres. Al mateix temps, i en aquest context, però, Zelenksi demana que aquest 16-F, sigui el Dia de la Unitat.

Malgrat tot, la petició de reconèixer Donetsk i Lugansk com a repúbliques independents, no seria precisament una desescalada del conflicte. 

Què diu Ucraïna sobre la 'retirada'

Ucraïna es creurà la retirada d'algunes unitats militars russes de les seves fronteres quan el vegi amb els ulls propis, ha contestat el ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, després de conèixer la notícia d'aquesta possible 'retirada'.

"Hi ha diferents declaracions des de la Federació Russa tota l'estona. Tenim una regla: no ens ho creiem quan ho sentim, sinó quan ho veiem", ha assenyalat en una roda de premsa en línia de la qual s'ha fet ressò Efe. "Quan vegem la retirada (dels soldats russos) llavors creurem en una desescalada", ha reiterat. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una de les converses que ha mantingut amb diferents mandataris i ministres aquests últims dies / Efe