Entre la retirada de tropes i el joc dialèctic, Rússia hauria enviat aquest dimecres 7.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. Així ho constata un alt responsable del govern dels Estats Units que ha subratllat que Moscou parla públicament de negociar, però en privat "es mobilitza per a la guerra". "Hem confirmat que en els últims dies, Rússia ha augmentat la seva presència al llarg de la frontera amb Ucraïna, amb fins a 7.000 soldats", ha dit l'alt càrrec de l'Administració en una trobada amb periodistes de la que se n'ha fet ressò Efe. 

En els últims dies, els EUA han incrementat les seves estimacions de militars russos concentrats prop d'Ucraïna fins als 150.000 efectius, davant dels 100.000 que hi havia fa unes setmanes. En aquest context, des dels EUA insisteixen que podria atacar el país veí "en qualsevol moment". Rússia, però, ha anunciat aquest dimarts la retirada d'algunes unitats militars de la frontera amb Ucraïna, mentre que ha mantingut unes exigències als EUA i a l'OTAN, que impliquen, en primer lloc, un veto inequívoc a l'entrada de Kíev a l'Aliança Atlàntica. L'anunci va coincidir amb la trobada del president rus, Vladímir Putin, i el canceller alemany, Olaf Scholz. Aquest dimecres, a més, s'han anunciat la retirada de més tropes. "El govern rus ha dit que retiraria tropes de la frontera amb Ucraïna. Han rebut molta atenció per aquesta declaració, tant aquí com a tot el món, però ara sabem que era fals", ha destacat l'alt funcionari, que també hauria posat en dubte les declaracions de diferents responsables russos sobre la seva disposició per parlar. "Tots els indicis que tenim és que l'únic que fan és oferir públicament diàleg i fer afirmacions sobre la reducció de l'escalada, mentre es mobilitzen en privat per a la guerra", ha sentenciat.

Rússia ja ha dit, però, que els Acords de Minsk són una condició sine qua non per començar una desescalada. Tot i que no és l'únic que hi ha sobre la taula. Un altre factor important és el possible ingrés de Kíev a l'OTAN. Rússia voldria que Ucraïna hi renunciés, mentre que des de Kíev, les intencions són força contràries

L'OTAN tampoc es creu la retirada

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, tampoc no hi confia gaire en aquesta suposada retirada de tropes. De fet, ha afirmat aquest dimecres que, ara per ara, no han apreciat cap desescalada sobre el terreny. I això que l'ordre de 'retirada' de tropes ja estaria donada. De fet, veuen factible que estiguin incrementant el nombre de tropes o soldats mobilitzats a la zona. "Hem sentit senyals que Moscou està disposada a continuar amb els esforços diplomàtics, però per ara no hem vist cap desescalada sobre el terreny: al contrari, sembla que Rússia continua amb el reforç militar", ha dit Stoltenberg durant la roda de premsa després d'una trobada amb diferents ministres de Defensa que ha recollit Efe.

Ha insistit que els missatges i senyals que han arribat en les últimes hores des de la capital russa "proporcionen alguns motius per a un optimisme caut" perquè es tractava d'un missatge a favor de la "diplomàcia". "Però al mateix temps, no hem vist cap retirada de forces militars russes i, per descomptat, això contradiu els missatges d'esforços diplomàtics reals. Així que està per veure si hi ha una retirada russa. Estem, per descomptat, monitorant molt de prop el que Rússia fa dins i a prop d'Ucraïna", ha detallat. 

Kamala Harris visita Europa per assegurar la unitat de l'OTAN

En aquest context, la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, participarà entre el 18 i el 20 de febrer a la Conferència de Seguretat de Munic (Alemanya), on es reunirà amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i s'assegurarà que els EUA estan "completament alineats" amb els seus aliats davant d'una eventual invasió russa d'Ucraïna. Durant el seu viatge, Harris també té previst mantenir trobades amb el canceller Scholz i el secretari de l'OTAN Stoltenberg. A més, també se celebrarà una reunió multilateral amb dirigents d'Estònia, Letònia i Lituània. 

"L'objectiu clau del seu viatge és enfocar-se en aquesta situació que canvia ràpidament i evoluciona, en aquest important desafiament al qual ens enfrontem, per assegurar-nos d'estar completament alineats amb els nostres aliats i socis i per assegurar-nos de que hem enviat un missatge molt clar a Rússia", ha dit el mateix alt càrrec que informava de més presència de soldats a la frontera amb Ucraïna. 

Per ara, sempre segons la mateixa font, Washington seguirà prioritzant la diplomàcia i la dissuasió, però també ha advertit que "si Rússia tria l'agressió, estem preparats. Els Estats Units estan preparats. Els nostres aliats estan preparats". 



Imatge principal: Soldats ucraïnesos a la frontera / Efe