El vet del president dels EUA, Donald Trump, als refugiats i ciutadans de sis Estats de majoria musulmana comença avui a aplicar-se amb algunes excepcions que han causat polèmica i que permetran, per exemple, l'entrada de qui tingui una nora al país, però no de qui hi tingui un avi.

El vet migratori va entrar aquest dijous en vigor a les 20.00 hora local de Washington (00.00 GMT) i afecta també els refugiats i musulmans que no tinguin una relació "formal" amb empreses i institucions educatives dels EUA, segons van informar en una conferència telefònica funcionaris, que van demanar l'anonimat.

"Vivim en un temps molt perillós i el Govern dels Estats Units necessita totes les eines a la seva disposició per evitar que els terroristes entrin al país i desencadenin la violència", va dir un dels empleats públics durant la trucada.

La implementació és possible gràcies al Tribunal Suprem, que dilluns passat va permetre l'entrada en vigor d'algunes parts del vet, destinat a prohibir durant 120 dies l'entrada de refugiats i, durant 90 dies, l'ingrés dels nacionals de sis països de majoria musulmana (Iran, Somàlia, Sudan, Síria, el Iemen i Líbia).

De manera àmplia, el Suprem va determinar que Trump pot negar l'entrada als Estats Units a qualsevol persona que no pugui provar que té un vincle "genuí" amb el país, és a dir, que no tinguin família o que no tinguin plans per treballar o estudiar al país.

El Tribunal Suprem va deixar en mans del Govern la definició exacta d'aquests límits i, per això, el Departament d'Estat va enviar ahir a la nit noves directrius a les ambaixades i consolats dels EUA per informar-los com implementar l'ordre executiva de Trump.

Aquestes directrius estableixen que els que vulguin ingressar en els Estats Units hauran de demostrar una relació amb pares, cònjuges, fills, gendres, nores o germans que ja estiguin en territori nord-americà. Exclosos d'aquesta categoria de "familiars propers" queden els avis, néts, oncles, nebots i cosins, que no podran servir d'àncora als seus familiars a l'exterior per tramitar la seva entrada.

Aquesta distinció ha estat considerada com a "arbitrària" per organitzacions defensores dels drets civils, com la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU).

"Està clar que el propòsit del president Trump és desacreditar i condemnar els musulmans. Les directrius no compleixen l'ordre donada pel Tribunal Suprem, són arbitràries i no estan lligades amb cap objectiu legitimo del Govern", va dir Omar Jadwat, director del projecte d'Immigració d'ACLU.

Excepcions

Referent a vincles professionals, el Departament d'Estat va definir que podran entrar els qui hagin establert una "relació substancial", "formal" i "documentada", amb una entitat educativa o empresarial abans d'entrar en vigor el vet.

En les seves directives, el Departament d'Estat atorga als funcionaris consulars la possibilitat de fer excepcions i atorgar visats si els sol·licitants són, per exemple, nens o "individus que necessiten atenció mèdica de manera urgent".

A més, no es revocaran els visats ja aprovats, amb la qual cosa es tracta d'evitar el caos que va provocar en aeroports de tot el món la implementació del primer vet que va proclamar Trump el 27 de gener. Llavors, persones que havien tramitat durant mesos els seus visats no van poder entrar als EUA perquè els seus permisos van ser cancel·lats sense previ avís i mentre es trobaven dins dels avions.

El vet serà implementat fins que el Tribunal Suprem emeti una decisió sobre el cas, que estudiarà possiblement durant la primera setmana d'octubre, segons ha dit avui un funcionari.