Centenars de veneçolans van omplir aquest dimarts el Parc Santander de la ciutat colombiana de Cúcuta per exigir al règim del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que permeti l'entrada al país de l'ajuda humanitària.

Juan Guaidó, el cap del Parlament Veneçolà que va jurar com a president interí de Veneçuela el passat 23 de gener, va anunciar aquest dimarts que preveu l'entrada de l'ajuda humanitària al país el proper dia 23, malgrat l'oposició de Nicolás Maduro, a qui no reconeix com a legítim.

Amb samarretes de la selecció de futbol, banderes i cartells crítics amb el Govern de Maduro, els manifestants van assegurar que el dia anunciat per Guaidó serà "històric", perquè en el moment en què passi el primer paquet d'ajuda, que s'espera sigui pel pont internacional de Tienditas, "la dictadura està caiguda".

"Tot Veneçuela se n'anirà a Tienditas perquè aquesta ajuda humanitària passa perquè passa, si és necessari fer un corredor humà per passar l'ajuda humanitària, ho farem", va dir a Efe Cecilia Mendoza, una docent veneçolana que ara treballa com a cambrera en un restaurant de Cúcuta, ciutat fronterera i capital del departament de Nord de Santander.

veneçuela efe

En el costat colombià del pont de Tienditas, que connecta a Cúcuta amb la ciutat veneçolana d'Ureña, és emmagatzemada la primera part de l'ajuda humanitària que va ser enviada pels Estats Units, i que s'espera sigui la que passi el 23 de febrer.

Tienditas, un punt perdut en el límit entre els dos països, va assolir rellevància internacional en els últims dies després que autoritats colombianes diguessin que pel pont de la zona, que passa sobre el riu Táchira, s'enviarà l'ajuda humanitària a Veneçuela.

Aquest pont, tercer entre Nord de Santander i l'estat de Táchira, va ser acabat a començaments de 2016 com a part d'un pla d'integració colombo-veneçolà però mai no es va posar en servei perquè mesos abans, en el segon semestre de 2015, el Govern de Maduro va tancar la frontera amb Colòmbia.

frontera veneçuela efe

En la manifestació d'avui, animats per les paraules de Guaidó, els veneçolans a Cúcuta van cantar l'himne del seu país i no van escatimar crítiques Maduro i el seu programa de Comités Locales de Abastecimiento y Producción (CLAP). "No vull bo, no vull CLAP, el que vull és que se'n vagi Nicolás", van corejar els assistents, que després van clamar "llibertat, llibertat, llibertat".

"Veneçuela necessita ajuda humanitària"

Guaidó va afirmar a Caracas que el pròxim cap de setmana es realitzaran assemblees, consells i "campaments humanitaris" a fi d'organitzar i preparar totes les persones que s'han afegit al voluntariat, per buscar l'ajuda humanitària a les fronteres en cas que la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) no permeti la seva entrada.

"Si ell va dir això serà perquè el poble veneçolà li donarà suport (...) Veneçuela necessita aquesta ajuda humanitària i tot aquest poble que és a Cúcuta donarà suport a aquesta ajuda humanitària i la farem passar, perquè passarà," va dir Antonio Sanabria, un altre dels veneçolans assistents al míting. Hores abans d'aquest plantón, els veneçolans també es van manifestar a l'altre costat de la frontera, a les ciutats de San Antonio i d'Ureña, ambdues en el Táchira. En San Antonio, on és ubicat el pont internacional Simón Bolívar, el principal encreuament entre ambdós països, els carrers es van omplir de gent per exigir que es deixi passar l'ajuda humanitària.

El mateix va passar a Ureña, encara que allà la FANB va realitzar aquest dimarts un exercici "civicomilitar" sobre el pont de Tienditas per mostrar la seva determinació de no permetre el pas de l'ajuda humanitària.