L'ONG Open Arms es troba enmig d'una situació crítica a Lampedusa, després que el vaixell de rescat Astral hagi estat bloquejat durant tres dies sense poder sortir del port. La Guàrdia Costanera no ha atorgat el permís necessari per permetre que l'embarcació surti a mar, mentre altres vaixells d'altres organitzacions sí que han pogut marxar de l'illa. Aquesta situació és especialment preocupant, ja que les arribades de persones que fugen del nord d'Àfrica han augmentat en les últimes setmanes a través de la perillosa ruta del Mediterrani central i, de moment, l'Astral segueix sense poder sortir a navegar i complir la seva funció de rescatar migrants a alta mar.

Segons han informat els mitjans de comunicació, la cap de missió d'Open Arms, Esther Camps, ha explicat que l'Astral es troba ancorat a l'entrada del port sense rebre cap resposta per part de les autoritats. Tot i que han estat en contacte amb diferents organitzacions i autoritats, ningú sembla saber exactament quina és la raó pel bloqueig. "Totes les autoritats ens diuen que hem d'esperar, però no ens saben dir exactament a què", lamenta Camps. L'Astral va arribar a Lampedusa divendres passat, després de rescatar el cos d'una persona que va ser trobada flotant a la deriva. Des de llavors, han estat esperant el permís necessari per poder sortir del port, sense èxit. La cap de missió està preocupada per la situació, ja que hi ha moltes persones que necessiten ajuda urgent i el vaixell està bloquejat sense poder prestar assistència.

La situació a Lampedusa és complexa, ja que moltes persones estan arribant buscant ajuda i protecció. L'ONG Open Arms ha estat treballant en aquesta zona durant molts anys i ha salvat milers de vides. Tot i això, les autoritats estan posant molts obstacles per permetre que l'embarcació pugui continuar amb les seves tasques de rescat i assistència. La situació d'Open Arms a Lampedusa és un exemple dels obstacles que les ONGs han de fer front en les seves tasques de rescat i assistència.

El darrer rescat de l'Astral

L'Astral, el veler de l'ONG espanyola Open Arms, va prestar ajuda durant la matinada del passat dijous a una barcassa amb 38 migrants que es trobava a tocar de les costes de Lampedusa, al sud d'Itàlia, i va esperar que arribés la Guàrdia Costanera italiana que els va conduir a port. L'ONG va localitzar el vaixell durant la matinada i a les 3:00 hores va arribar la llanxa de la Guàrdia Costanera que els va traslladar a Lampedusa, lloc que viu en aquests dies una onada d'arribades, amb més de 2.000 migrants amuntegats en el seu centre d'acollida, que teòricament només en pot allotjar 400.

"És difícil imaginar el terror viscut al mig de la mar a bord d'aquesta barca durant dies. I pitjor, ser conscient dels horrors viscuts en terra que els han llançat al Mediterrani com a única sortida", va escriure l'ONG a les seves xarxes socials. "L'Astral va donar assistència una pastera a la deriva amb 38 persones, menors entre elles, poc després de sortir de Lampedusa. I un altre naufragi amb desenes d'ofegats ahir prop de Líbia. No és el mar, és el cementiri dels més vulnerables", conclou el missatge que va difondre Open Arms.