Més sancions per la guerra a Ucraïna. La Comissió Europea ha acordat aquest dimecres prohibir les transaccions amb el Banc Central de Bielorússia, ha tret als bancs bielorussos Belagroprombank, Bank Dabrabyt i el Banc de Desenvolupament de la República de Bielorússia del sistema d'informació interbancària SWIFT i ha inclòs a 160 nous individus en la seva última ronda de sancions per la invasió d'Ucraïna. Aquest quart paquet de mesures aprovat en el marc de la guerra introdueix a més noves restriccions per al sector naval rus i aclareix l'estatus dels criptoactius per a assegurar que es compleixen les sancions financeres ja imposades, ha informat la Comissió Europea en un comunicat recollit per Efe. D'aquesta manera, les noves sancions econòmiques es dirigeixen en bona part contra Bielorússia, aliat de Rússia, i s'assemblen a les restriccions ja imposades a Moscou i els seus bancs des de l'inici de l'escalada de tensions. En total, les sancions comunitàries afecten 862 individus i 53 entitats.

La UE sanciona Bielorússia

D'aquesta manera, sota aquest quart paquet de mesures, la UE prohibeix les transaccions amb el Banc Central de Bielorússia lligades a la gestió de les seves reserves o actius i a concedir finançament públic per al comerç i la inversió a Bielorússia, al mateix temps que veta la sortida a cotització d'accions d'entitats públiques bielorusses en els parquets europeus a partir del 12 d'abril. Queda prohibit, així mateix, acceptar dipòsits de més de 100.000 euros de ciutadans bielorussos o residents al país dins la UE, tenir comptes de clients bielorussos en les centrals dipositàries de valors de la UE i la venda de valors denominats en euros als clients bielorussos, així com el lliurament de bitllets d'euro a aquest país. D'altra banda, quedaran fora del sistema de transferències interbancàries SWIFT les entitats Belagroprombank i Bank Dabrabyt, així com el Banc de Desenvolupament de la República de Bielorússia. Les mesures busquen restringir els fluxos financers amb Bielorússia, el règim dels quals col·labora amb el Kremlin.

Oligarques

Quant a Rússia, el nou paquet de mesures econòmiques introdueix noves restriccions a l'exportació de tecnologies per a la navegació marítima o les comunicacions per ràdio, fet que inclou el Registre Rus Marítim de Vaixells en la llista d'entitats controlades per l'estat que estan subjectes ja a limitacions i introdueix el requisit d'informar abans d'exportar equipament de seguretat per mar. En l'àmbit financer, la UE ha confirmat que poden proporcionar-se crèdits i préstecs per qualsevol mitjà, inclosos els criptoactius, i ha deixat clar que aquests s'inclouen dins de la categoria de "valors mobiliaris" per a assegurar una aplicació correcta de les restriccions, que ja afecten aquesta mena de valors. Paral·lelament, els Vint-i-set introdueixen a més noves sancions per a 160 individus: 146 membres del Consell de la Federació Russa, la qual va ratificar el reconeixement la independència de Donetsk i Lugansk, així com 14 oligarques i prominents homes de negocis, els noms dels quals no precisa. Aquests últims són actius en "sectors econòmics clau que proporcionen una substancial font d'ingressos" per a Rússia i el president Vladímir Putin, sobretot en els sectors metal·lúrgic, agrícola, farmacèutic, de telecomunicacions i digitals, així com als membres de la seva família, va indicar la Comissió. Els noms es coneixeran un cop que la UE publiqui la llista de sancions en el seu butlletí oficial, en el mateix moment en el qual entraran en vigor.