Ahir a la nit, hores després del primer atac rus sobre Ucraïna, els líders europeus es van reunir per aprovar noves sancions, tal com havien anat anunciant durant el dia que farien. Aquestes afecten el sector financer, l'energia, els béns de doble ús, el transport o els visats. Com han deixat clar els polítics, aquestes sancions sense precedents són un càstig a la invasió d'Ucraïna, que ha marcat un abans i un després en la relació amb Moscou. La intenció és que amb aquestes s'aïlli l'activitat econòmica russa de la resta del món i suposen un cop molt fort a les seves entitats financeres, així com a la xarxa militar i industrial. "El Consell Europeu avui acorda mesures restrictives addicionals que imposaran conseqüències greus i massives a Rússia per la seva acció", han resumit els mandataris en les conclusions aprovades durant la cimera que es va celebrar ahir dijous, 24 de febrer, a Brussel·les.

Primera resposta

Segons s'ha publicat en les conclusions de la reunió, a més s'ampliarà la llista de russos afectats per les sancions comunitàries. La reunió, que es va fer a porta tancada i sense telèfons mòbils, va començar a les vuit del vespre i es va allargar fins a la matinada. El president ucraïnès, Volodímir Zelensky, hi va participar breument per videoconferència, reclamant ajuda al bloc comunitari. Després de la reunió, el líder ucraïnès es va mostrar decebut en un vídeo publicat al seu compte presidencial: "Ens han deixat sols per defensar el nostre Estat. Qui està disposat a combatre amb nosaltres? No veig ningú. Qui està a punt per donar a Ucraïna la garantia d'una adhesió a l'OTAN? Tothom té por", ha lamentat. Segons ha informat el diari El País, durant la reunió alguns dels mandataris van expressar el seu desig d'anar més enllà amb les sancions amb mesures més dràstiques. Per exemple, treure Rússia del sistema Swift de transaccions financeres. Això ha quedat descartat amb països en contra com Alemanya.

"Veurem com evoluciona la situació, però estem disposats a anar més lluny", va assegurar a El País una font comunitària present a la trobada. En aquest sentit, després de la reunió, Emmanuel Macron va assegurar que aquest paquet de sancions és únicament "una primera resposta". El president francès va comparèixer juntament amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Macron va detallar que ahir dijous va parlar per telèfon amb Putin per intentar frenar els atacs. Tal com ha reconegut, la seva conversa de moment ha estat infructuosa.

Cessament immediat de l'atac

Després del vistiplau dels líders, les sancions hauran de seguir el tràmit formal necessari perquè es puguin adoptar i entrin en vigor, amb un següent pas aquest divendres en un consell extraordinari de ministres d'Exteriors a Brussel·les.

"El Consell Europeu condemna en els termes més enèrgics l'agressió militar no provocada i injustificada de la Federació de Rússia contra Ucraïna", apunten les conclusions, en les quals es demana a Moscou que "cessi immediatament" l'atac contra Ucraïna, assenyalant que Rússia "té tota la responsabilitat per aquest acte d'agressió i tota la destrucció i pèrdua de vides que causarà". Per això, Moscou n'haurà de retre comptes, asseguren al document. A més, també es demana a Rússia "aturar les seves campanyes de desinformació i els atacs cibernètics", i també "lamenten la tràgica pèrdua de vida i el sofriment humà causat per l'agressió" de Moscou.

Els mandataris han condemnat "amb duresa" la implicació de Bielorússia en la invasió, ja que algunes tropes han entrat a Ucraïna des d'aquest país, i demanen a Minsk "atenir-se a les seves obligacions internacionals". Així, s'han avançat "la preparació i l'adopció urgent" de noves sancions econòmiques i individuals contra aquest país.

La Unió, unida

Els Vint-i-set reiteren una vegada més el seu suport "infrangible" a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes, mentre demanen a tots els països que "no reconeguin les dues autoproclamades entitats separatistes" ucraïneses de la regió del Donbass i que no els facilitin ni ajudin de cap manera. Subratllen així mateix que la UE està "unida" en la seva solidaritat amb Ucraïna i continuarà donant suport al país i al seu poble juntament amb els seus socis internacionals, fins i tot mitjançant suport polític, financer, humanitari i logístic addicional i una conferència internacional de donants.

"A l'altura"

Per la seva part, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que les noves sancions aprovades estan "a l'altura de la circumstància tan dramàtica" de la invasió "unilateral, injusta i injustificada" d'Ucraïna i causaran "un dany econòmic molt important" al govern de Vladímir Putin. Es tracta d'un "paquet de sancions massiu, com no s'ha adoptat mai" per la Unió Europea, va subratllar en acabar la cimera europea extraordinària.